SRBIN I HRVATICA NA VRHU ORGANIZOVANE KRIMINALNE GRUPE U ITALIJI: Mamili mlade iz zemlje i regiona, obećavali OVO
Foto: Stefano Porta/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

STRAŠNO

SRBIN I HRVATICA NA VRHU ORGANIZOVANE KRIMINALNE GRUPE U ITALIJI: Mamili mlade iz zemlje i regiona, obećavali OVO

"Slovenski klan robova", kako je italijanski portal "Korijere dela sera" žene i muškarci, rukovode ilegalnom trgovinom narkoticima i ljudima od Srbije, preko Hrvatske sve do Milana

Objavljeno:

Srbi i Hrvati, zajedno ponovo su u žiži interesovanja italijanskih medija, ne zbog sporta, mode ili umetnosti, već zbog organizovane grupe kojom ravnopravno rukovode muškarci i žene. Na teret im se uz trgovinu drogom stavlja, trgovina ljudima i teranje na prošenje.

"Slovenski klan robova", kako je italijanski portal "Korijere dela sera" žene i muškarci, rukovode ilegalnom trgovinom narkoticima i ljudima od Srbije, preko Hrvatske sve do Milana. Regrutni centri, kako se navodi, nalaze se duž obe republike, a ciljna grupa su najniži staleži društva, uglavnom maloletna lica, tinejdžerke. Suđenje ovoj grupi za organizovanu trgovinu ljudima vodi se pred sudom u Torinu.

Birali siromašne žrtve

Prema navodima italijanskih medija njima je obećavan bolji život, pa čak i brak da bi lakše ubedili roditelje da puste svoju decu. Nakon toga, po ustaljenom šablonu, oni bi završavali kao belo roblje.

Italijanska policija, Policija
foto: Profimedia

Kako piše "Korijere dela Sera" jedan od primera kroz kakve su traume i pakao prošli maloletnici od strane žene D. V (56) iz Hrvatske i muškarca P. Đ (61) jesu radnje na koje su bili primorani da rade. Dok je žena iz Hrvatske devojčicama terala da od jutra do mraka prose u svim vremenskim uslovima, muškarac je terao dečake da uče kako da kradu. Tom prilikom, kako prenose italijanski mediji, oni su morali da nauče kako da obijaju brave, gase alarmne sisteme, upadaju u stanove, kradu novac, zlato, drago kamenje, telefone i kompjutere, a sve to bez da ostavljaju tragove.

U slučaju da ne žele to da rade, D.V i P. Đ su maloletnike tukli, pretili im, branili im da se čuju sa roditeljima, a veruje se da to nije se kada je zastrašivanje u pitanju.

Kontrola klana je bila sistematska, bekstvo je bilo nemoguće sem u jednom slučaju kada je mališan uspeo da pobegne i ode kod tetke u Milano, odakle se vratio kući u svoju zemlju.

Uhvaćeni nakon predanog rada italijanskih službi

Sa početkom rada na prijavama i očiglednim zaštićenim saslušanjima koje su vodili sudija za prekršaje uz podršku forenzičkih psihologa - službenici su morali da prođu dug, veoma težak, komplikovan put, jer su operateri morali da prevaziđu teror sprovođen nad mladim žrtvama. Takođe, morali su da razbiju mentalne sklopove žrtava do kojih je bilo teško dopreti i zadobiti njihovo poverenje. Prema pisanju italijanskih medija, tek nakon takve ostvarene komunikacije, došlo je do naloga za hapšenje i lova istražitelja na organizovanu grupu Srba i Hrvata.

Italijanska policija
foto: Stefano Porta/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Suđenje se vodi u sudu u Torinu, jer je ovo bila poslednja logistička destinacija klana, kao i mesta gde je policija hapsila aktere.

Kako piše "Korijere dela sera" istraga je pokazala da su sem trgovine ljudi, oni umešani i u trgovinu narkotika, te im je polje delovanja u krimogenoj sferi prošireno. Kako se navodi, jedan P. Đ. jedan od organizatora ima više pseudonima. Upravo to mu je, kako pišu italijanski mediji, služilo da izbegne ruku pravde u više slučajeva kršenja zakona.

Prema tvrdnjama italijanskih medija, država Srbija je izdala više naloga za hapšenje P.Đ.

Bonus video: STRUČNJACI O HAPŠENJU ŠVEĐANINA MAFIJAŠA

06:04

STRUČNJACI O HAPŠENJU ŠVEĐANINA MAFIJAŠA

(Espreso/Koriere dela sera/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.