DA LI JE BOLJE PUTOVATI PREKO AGENCIJE ILI U SOPSTVENOJ REŽIJI? Otkrivamo vam sve PREDNOSTI I MANE oba načina
Putovanje, Foto: Espreso, Damir Dervišagić

Putovanja

DA LI JE BOLJE PUTOVATI PREKO AGENCIJE ILI U SOPSTVENOJ REŽIJI? Otkrivamo vam sve PREDNOSTI I MANE oba načina

Odluka o tome kakvo putovanje odabrati zavisi o mnogo faktora, a mi smo istražili koji su to najvažniji na koje treba da obratite pažnju

Objavljeno:

Bilo da planirate putovanje po Evropi ili ipak želite da posetite neku egzotičniju državu, postoji mnoštvo turističkih agencija koje vam nude ponude s ciljem olakšavanja organizacije putovanja i stvaranja nezaboravnog odmora

Međutim, mnogi ljudi se odlučuju na drugu opciju, a to je da sami isplaniraju put i tok putovanja, jer smatraju da im fleksibilniji način više odgovara.

Odluka o tome na koji tip putovanja ćete se odlučiti zavisi od vaših preferenci, budžeta, destinacija, slobodnog vremena i mnogih drugih aspekta.

Mi smo istražili na koje to prednosti i mane morate obratiti pažnju pre donošenja odluke:

Praktičnost i laka organizacija

Ukoliko birate put preko agencije, glavna prednost je upravo u praktičnosti i olakšanoj organizaciji. Od prevoza do smeštaja, a često i izleta, sve je već uključeno u agencijsko putovanje, a to putnicima mnogo olakšava samu pripremu za putovanje.

Aerodrom
foto: Profimedia

S druge strane, put u samostalnoj izvedi može malo da namuči putnike. pogotovo ukoliko biraju neko nepoznato odredište ili ukoliko nemaju iskustva sa organizovanjem putovanja.

Fleksibilnost

Ono što je jedna od najvećih prednosti samostalnog organizovanja je fleksibilnost. Omogućava vam planiranje rasporeda po sopstvenim željama, organizovanje izleta i obilazaka stvari koje vas najviše interesuju. To nije slučaj sa agencijskim putovanjima, gde je već jasno predefinisan tok putovanja i nema mnogo mesta za manipulisanje vremenom i izletima. Takođe, datumi putovanja su unapred određeni, te se putnici moraju uklapati prema njima.

Luvr
foto: Profimedia

Poznavanje podneblja

Ukoliko idete na neke dalje destinacije, među lokalnu kulturu koja nije navikla na turiste, put preko agencije je najbolja opcija. Agencije često imaju stručnjake koji su na destinacijama dugi niz godina, imaju opširno poznavanje lokalne kulture i podnevlja, te vam mogu mnogo olakšati boravak tamo. Takođe, svi smo čuli za pojam "turističke zamke", upravo u izbegavanju njih iskusni vodiči mogu da vam pomognu, ali i pokažu neke skrivene dragulje za koje možda niste ni čuli.

Specifično iskustvo

Kada sami organizujete putovanje, vi ste tvorci vašeg odmora, a svaka odluka koju donesete učiniće vaše putovanje specifičnijim od onih agencijskih. Agencijska putovanja pružaju "standardizovana" putovanja i ostavljaju malo mesta za spontanost i upoznavanje grada kroz upoznavanje lokalne kulture i stanovništva. Od zabačenih plaža, do manjih muzeja i lokalnih restorana, iskustvo koje steknete samostalnim "lutanjem" ulicama je neprocenjivo.

Galerija Bordži
Galerija Bordžifoto: Privatna arhiva

Razvoj veština

Samostalnost, organizovanost, snalažljivost - sve ovo su neke veštine koje se stiču i razvijaju ukoliko birate da samostalno organizujete putovanje. Manjak smaostalnosti na koji utiče zavisnost o agenciji one sa avanturističkim duhom može odvratiti od ovog tipa putovanja.

Sigurnost na putovanju

Bolest, izgbuljeni pasoši, izgubljen prtljag - sve su ovo stvari koje mogu da se dese na putovanju. Podrška agencije mnogo pomaže pri ovakvim situacijama, dok smo kod samostalnih putovanja "osuđeni" na sebe, a ukoliko putnici nisu upoznati sa lokalnom kulturom, običajima i sigurnosnim uslovima destinacije može biti rizičniji izbor.

Pasoš
foto: Profimedia

Cena putovanja

Ono što moramo uzeti u obzir jeste i cena putovanja. Agencije su dosta skuplja opcija za putovanja, što se ogledala u cenama smeštaja, ali i cenama izleta i poseta. Putnici mogu prilagoditi putovanje sopstvenom budžetu, te mogu odabrati nešto jeftiniji smeštaj, prevoz i izlete. Ujedno, samostalnim istraživanjem možete naći jeftiniji izlete i prevoz. Takođe, u cenu aranžmana često nisu uračunati izeti. Oni su fakultativni, pa je neophodno dodati veće sume novca da biste imali uključene i njih u cenu aranžmana.

Gde putujete?

U konačnici, jedna od bitnih stavki je i to gde putujete. Ukoliko putujete u neko veće turističko mesto, gde je sistem grada usaglašen sa potrebama putnika i gde je sporazumevanje lako, možda je bolja opcija ići samostalno. Možete proći jeftinije, ali i istražiti destinacije na vlastiti način, otkriti neka lokalna mesta, ali i obuhvatiti u turu atrakcije koje možda nisu uključene u agencijske aranžmane. Ovde konkretno mislimo na evropske metropole, poput Pariza, Londona, Rima, gde je turizam izražen i gde možete veoma lako i brzo naći informacije o destinaciji.

Koloseum
Koloseumfoto: Profimedia

Međutim, ukoliko putujete u neistraženo mesto, gde lokalni narod i dalje nije priviknut na turističke potrebe, najbolja opcija je svakako agencijski put. Cene jesu skuplje, ali obezbeđena je sigurnost i podrška u slučaju problema i nepredviđenih situacija na putovanju. Takođe, u nekim nerazvijenim država, poznavanje jezika nije na zavidnom nivou, te vodiči sa već organizovanim sadržajem i lokalnim vodičima mnogo uproštavaju putovanje.

Recimo, ukoliko se odlučite da idete na Safari, ili istražujete Tajland, možda je bolje da izaberete agencijsko putovanje, jer takva putovanja iziskuju mnogo pripreme i organizovanja, što može prouzrokovati glavobolje mnogima.

Safari
Safarifoto: Privatna arhiva

Šta je pravi izbor?

Pravi izbor zavisi samo od vas i od vaših potreba. Ukoliko ste istraživačkog duha željni upoznavanja kulture na specifičan način, možda će vam se više svideti samostalno putovanje.

Međutim, ukoliko vam je organizovanje putovanja samo dodatni posao, i želite da se odmorite i prepustite iskusnim vodičima, onda je za vas agencijsko putovanje.

Važno je dobro odabrati koji tačno tip putovanja želite i na osnovu toga napravite pravu odluku.

Bonus video:

04:07

OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZA REKLAMACIJU TURISTIČKE USLUGE! Nikolić: Mi na odmoru želimo razonodu, a ne da prolazimo kroz NOĆNU MORU

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.