Kako da prepoznate dobar med? Onaj koji kupuje Novak Đoković! (FOTO)
Foto: Petar Lazović

bili smo na sajmu meda

Kako da prepoznate dobar med? Onaj koji kupuje Novak Đoković! (FOTO)

"Carstvo meda" na Tašmajdanu otkrilo nam je brojne tajne ovog slatkog i neizbežnog sastojka. Saznajte i koji je najskuplji med u Beogradu
Objavljeno: 22:39h
foto: Petar Lazović

Takođe i da je beli mled, odnosno matični mleč u medu najbolji za imunitet. Među najskupljima je bagremov, jer kako kažu, ove godine bagrema nije bilo puno, pa neki prodaju i prošlogodišnji.

foto: Petar Lazović

Najtraženiji je šumski med koji ne potiče od nektara, već je ili biljnog porekla ("medna rosa") ili životinjskog ("medljika"). U oba slučaja, pčele ga sakupljaju sa listova i grančica različitog zimzelenog drveća i ređe, žbunja. Ovaj med se odlikuje tamnijom bojom, specifičnim mirisom i oporim ukusom.

foto: Petar Lazović

Šumski med razlikuje se od ostalih medova po svom specifičnom hemijskom sastavu - sadrži mnogo više mineralnih materija.

Pošto uvek ima onih koji preteruju u svemu, saznali smo koliko meda dnevno sme da se pojede. Pa tako, neko ko ima 50 kilograma, u toku dana sme da pojede najviše 50 grama ove slatkaste materije.

foto: Petar Lazović

A gospođa Nada iz pčelarstva Mihajlović, otkrila nam je da je Perga med najzdraviji jer sadrži pet supstanci koje vam održavaju snagu tokom čitavog dana. Naime, dozovljena je samo jedna kašičica ujutru koja će vam napuniti baterije. Koriste je sportisti, mladi i svi oni koji se troše tokom dana.

foto: Petar Lazović

Gospođa Nada, podelila je sa nama i da ovaj med koristi najbolji teniser sveta Novak Đoković, koji ga nabavlja baš od nje. Tačnije, kako kaže gopođa Nada "Đokovićeva tašta, kupuje ovaj med za njega od mene svakog meseca".

foto: Petar Lazović

Ali, Novak koristi i med iz Kine, koji košta sto evra. I to jedna tegla!

foto: Petar Lazović

Momčilo Lacković iz Klenja pčelarstvom se bavi već 42 godine. Pčelar sa dugom tradicijom, koji ima preko 30 košnica. Kako kaže, pčele su deo njegove porodice, a svoje umeće i ljubav preneo je i na svog sina Zlatka.

foto: Petar Lazović

Pored raznovrsnih vrsta meda, na ovom sajmu možete pronaći i vosak, različite vrste melema, ali i polen. Svako zrno polena predstavlja dragoceni arsenal materija koji vaš organizam čini sposobnim da pregurate dan, bezobzira na svakodnevne stresne situacije sa kojima se susrećemo.

foto: Petar Lazović

Med je zaista jedno od najdivnijih čuda prirode koje ne prestaje da nas oduševljava svojim svojstvima, svestranom delotvornošću ali i načinom na koji se dobija zahvaljujući vrednim pčelama.

foto: Petar Lazović

Pčele proizvode med već 150 miliona godina i jedini su insekt koji proizvodi hranu koju jedu ljudi. Ali, kojom se hrane i one same.

foto: Petar Lazović

U prošlosti, med je bio sredstvo plaćanja, a danas, ljudi su spremni da plate koliko god za teglicu ovog najsavršenijeg proizvoda prirode, jer se u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.

1 / 16 Foto: Petar Lazović

(M.B.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.