BEOGRADSKO NASELJE NA LEVOJ OBALI DUNAVA SVE UDOBNIJE ZA ŽIVOT: Pijaca za 40.000 sugrađana dobila novi izgled! FOTO
Šapić u obilasku pijace, Foto: Beograd.rs

rekonstrukcija od značaja

BEOGRADSKO NASELJE NA LEVOJ OBALI DUNAVA SVE UDOBNIJE ZA ŽIVOT: Pijaca za 40.000 sugrađana dobila novi izgled! FOTO

Asfaltirano je 2400 m2 pijačnog platoa, postavljene su 144 nove tezge u zelenom delu i 40 nova i moderna boksa u zanatskom delu pijace

Objavljeno: 12:56h

Rekonstrukcija pijace u Borči je završena prošlog oktobra i radikalno je poboljšala uslove kupovine za oko 40.000 sugrađana koliko ovde dolazi da pazari.

„Iako sam peta generacija Beograđana i dorćolska Cincarka, ja se osećam kao autentična Borčanka. Nikad neću otići odavde. Imam prosečnu kuću i malo dvorište, ali puno već velikih palmi i bazen. Za mene je ovo raj! ” Ovim rečima opisuje svoju Borču jedna Radmila koja je odlučila da napusti centar grada i stan zameni kućom u kojoj uživa zbog zelenila i osećaja slobode kakvog nema na ulicama gradskog jezgra.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić u obilasku rekonstruisane pijace „Borča' oktobra 2023. godine
Gradonačelnik Aleksandar Šapić u obilasku rekonstruisane pijace „Borča" oktobra 2023. godinefoto: Beograd.rs

„Znam da Borča nije na listi najpoželjnijih naselja”, dodaje njena „komšinica” Marina u diskusiji koja se razvila na Instagramu u vezi s ovim naseljem na levoj obali Dunava. „Ona ima svoje mane, kao uostalom i svako mesto, ali ja sam ovde videla mnogo lepote, doživela mnogo divnih stvari i upoznala gomilu fantastičnih ljudi.” Marina je „pobegla” iz stana kod Vukovog spomenika, sa mužem i troje dece u ovo naselje opštine Palilula koje polako, ali sigurno, dobija novi izgled.

U okviru radova, asfaltirano je 2400 m2 pijačnog platoa, postavljene su 144 nove tezge u zelenom delu i 40 nova i moderna boksa u zanatskom delu pijace.

Meštani se raduju promenama, jer se njima značajno menja njihova svakodnevica. Rekonstrukcija pijace koja je završena prošlog oktobra je radikalno poboljšala uslove kupovine za oko 40.000 sugrađana koliko ovde dolazi da pazari. U okviru radova, asfaltirano je 2400 m2 pijačnog platoa, postavljene su 144 nove tezge u zelenom delu i 40 novih i modernih boksova u zanatskom delu pijace.

Potpuno je obnovljen i deo pijace za prodaju proizvoda životinjskog porekla, gde je postavljeno 18 rashladnih vitrina u kojima se prodaju jaja, meso, domaći mlečni i suhomesnati proizvodi.

Rekonstruisana pijaca „Borča'
Rekonstruisana pijaca „Borča"foto: Beograd.rs

Na pijaci koja je otvorena početkom sedamdesetih godina prošlog veka i na kojoj je nekada bilo 60 zakupaca, danas ih ima više od dve stotine, a najveći broj njih su poljoprivredni proizvođači. Da bi se obezbedili dobri uslovi za prodavce i kupce, svi prolazi između tezgi su natkriveni - više od 850 kvadrata. Kompletno su renovirani toaleti i prostorija za odlaganje otpada, a na svim ulazima u pijacu su postavljene nove kapije - njih sedam.

Voleo bih da svaka pijaca ovako izgleda."

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić

Rekonstruisanu pijacu je u oktobru 2023. godine obišao gradonačelnik Aleksandar Šapić koji redovno ističe važnost urednih i sređenih pijaca jer su „ogledalo svih nas”. „Voleo bih da svaka pijaca ovako izgleda”, kaže on, dodajući da Grad Beograd posvećuje veliku pažnju njihovoj rekonstrukciji. U potpunosti se obnavljaju one u Obrenovcu i Lazarevcu, sređen je i „Stari Merkator”, a na Miljakovcu je otvoren čuveni beogradski „buvljak”.

"Na taj način pokušavamo da stabilizujemo i cene proizvoda na pijačnim tezgama, tako da ćemo u narednih 12 meseci staviti neku vrstu moratorijuma. To je još jedna od mera kojima pokušavamo da pomognemo građanima i olakšamo njihov život. Ova gradska uprava, kao nijedna pre, već godinu i po dana radi na različitim socijalnim merama koje poboljšavaju uslove života Beograđana. Smanjenje svih pijačnih usluga značiće i prodavcima, ali i kupcima."

Ova odluka doneta je na inicijativu gradonačelnika Šapića, a na osnovu dogovora JKP-a „Beogradske pijace” i Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak”.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, oktobra 2023. godine

Oko pijace „Borča” je regulisan na nov način i saobraćaj kako bi se izbegle gužve. Radi unapređenja pijačne delatnosti, u saradnji JKP-a „Beogradske pijace” i članova Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak” uvaženi su svi predlozi zakupaca na ovoj pijaci. Kako je gradonačelnik Beograda najavio, i ovde su smanjene cena svih pijačnih usluga za 15 procenata.

Koja je razlika između građana koji žive u Besnom Foku ili Koraćici i onog koji živi na Savskom Vencu? Ta vrsta diskriminacije kod mene ne prolazi, svi Beograđani su građani prvog reda.“

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić

Za ovo naselje koje je u punom uzletu veoma je važno i što se gradi vrtić, koji će moći da primi oko 270 dece. Aleksandar Šapić je obišao ove radove i pritom potvrdio da su raspisane javne nabavke za izgradnju kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Borči. U novom Uslužnom centru su građanima Borče na raspolaganju i službe opštine Palilula, ispostava Sekretarijata za javne prihode, Nacionalne službe za zapošljavanje, Sekretarijata za upravu, Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju, Pošte, PIO fonda, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija i Infostana. Jednom rečju, život je sve udobniji u ovom naselju u kojem je prosečna starost stanovništva 36,8 godina. „Ne zaboravite da je lepota u oku posmatrača i da ćete je uvek naći ako je potražite, kao što ćete uvek naći i ružne stvari ako za njima tragate”, kaže Marina koja je započela diskusiju o životu u Borči na Instagramu. „Ja sam odlučila da tražim lepotu. I verujte, našla sam je!”, završava ona.

Bonus video:

00:45

Aleksandar Šapić na Novom Beogradu

(Espreso / gradonacelnik.beograd.rs / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.