TRG NIKOLE PAŠIĆA U LEPŠEM RUHU: Novi izgled FONTANE već se nazire, a evo kako će na kraju sve izgledati (FOTO)
Trg Nikole Pašića, Foto: Beograd.rs

REKONSTRUKCIJA

TRG NIKOLE PAŠIĆA U LEPŠEM RUHU: Novi izgled FONTANE već se nazire, a evo kako će na kraju sve izgledati (FOTO)

Rekonstrukcija čuva zelenilo i simbol koji ostaje zauvek u srcima

Objavljeno: 13:42h

Malo je simbola u Beogradu koji su toliko snažno urezani u srca žitelja glavnog grada i njihovih gostiju kao fontana na Trgu Nikole Pašića. Tokom rekonstrukcije ovog trga ona neće biti uklonjena, već ulepšana i modernizovana.

Danas je ova vodena atrakcija najpoznatija kao mesto na kojem maturanti proslavljaju kraj škole. Međutim, i svi oni koji žure na posao u vrelim beogradskim jutrima ili se vraćaju kući popodne voleli su se bar malo osveže kraj velike vodene površine u centru grada.

Ona je menjala svoj izgled tokom šest decenija koliko stoji na ovom mestu, ali je uvek predstavljala važan simbol Beograda. U porodičnim albumima još se čuvaju crno-bele fotografije dece i porodica koji se osmehuju kraj vodoskoka šezdesetih godina prošlog veka.

Svakako da želimo da uredimo sve prostore u centru grada, naročito gde prolazi veliki broj ljudi, u skladu sa normama i standardima kakve zaslužuje grad Beograda.“

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić

Tada je trg nazvan po Marksu i Engelsu, a njihov monumentalni spomenik je trebalo da se ogleda u izduženom bazenu s vodom i tako bude još atraktivniji. Raskol s SSSR-om je uticao na promenu ovog projekta, pa je ostao samo lepi bazen s vodoskocima. Kada je, pod „najezdom“ automobila, trg pretvoren u javni parking, fontana je jedina ostala da podseća na mesto gde su se građani rado zadržavali. Motorna vozila su okupirala trg sve dok inicijativa da se on vrati Beograđanima nije dobila dovoljno sledbenika.

Desetak godina je trajala razrada ideja i analiza predloga koje su nudili gradski urbanisti i arhitekte, da bi 1986. godine bilo usvojeno urbanističko rešenje arhitekte Olge Milićević-Nikolić. Njime su predviđene velike betonske žardinjere zahvaljujući kojima je pošumljena zona ispred zgrade Doma sindikata, a kaskadni bazen sa malim vodoskocima je dobio veliko „vrelo“ na jednom kraju.

1 / 3 Foto: Beograd.rs

Fontana je postala simbol ovog trga, i naravno da je nećemo uklanjati."

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda

Mnogi danas samo to „vrelo“, odnosno najveći vodoskok u njegovom centru nazivaju „fontanom“. Međutim, reč fontana se odnosi na celu vodenu atrakciju - i arhitektonski, a i faktički. Najveći vodoskok u „vrelu“ je bio predmet kritika, jer je dosta zaklanjao spomenik Nikoli Pašiću po kojem je čitav trg dobio ime 1998. godine. Da bi se našao kompromis, stručnjaci u Gradu Beogradu su odlučili da smanje mlazove vode i tako ulepšaju frontalnu vizuru trga.

Šezdeset godina kasnije, popularna fontana čeka svoje novo lice - ono će biti usklađeno sa modernim urbanističkim idejama, ali i principom očuvanja tradicionalnih simbola grada. Novi izduženi bazen će imati kaskade i manje vodoskoke pa će fontana podsećati na onu koje pamte najstariji Beograđani.

„Fontana je postala simbol ovog trga, i naravno da je nećemo uklanjati. Samo uređenje trga će ostati isto, ali sve će biti novo, nove ploče, nova fontana. Čitav prostor i sa parkom u Vlajkovićevoj, ovaj potez u samom centru grada, možemo slobodno da kažemo, dobiće izgled kakav stvarno mislim da zaslužuje i kakav Beograd treba da ima“, rekao je Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda.

Nova fontana će biti izgrađena od kamena, a planirani radovi uključuju rekonstrukciju hidrotehničkih i elektroenergetskih instalacija, modernizaciju javne rasvete sa LED tehnologijom i postavljanje novog urbanog mobilijara.

Samo uređenje trga će ostati isto, ali sve će biti novo, nove ploče, nova fontana."

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda

Rekonstrukcija trga će koštati 584 miliona dinara i trajati sedam meseci, a radovi se izvode prema rešenju arhitekata Zorice Savičić i Zorana Mitrovića koje je pobedilo na javnom konkursu 2015. godine. Spomenik Nikoli Pašiću će biti zaštićen tokom radova, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je na početku radova Trg Nikole Pašića, februara 2024.

1 / 6 Foto: Beograd.rs

Bonus video:

00:45

Aleksandar Šapić na Novom Beogradu

(Espreso / gradonacelnik.beograd.rs / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.