DEDA ANDRA JE OSTAO BEZ OBE NOGE, A TO GA NE SPREČAVA DA SEČE DRVA, KOSI I VOZI KVAD: Svima dao savet zlata vredan
Jovan Memeddović u poseti deda Andri, Foto: Printscreen/RTS

BRAVO!

DEDA ANDRA JE OSTAO BEZ OBE NOGE, A TO GA NE SPREČAVA DA SEČE DRVA, KOSI I VOZI KVAD: Svima dao savet zlata vredan

Deda Andra živi na Staroj planini i dao je savet života

Objavljeno: 08:15h

Zarija Tošić ili deda Andra, kako ga u selu zovu, i njegova supruga, baka Rajna, žive na Staroj planini u zaseoku Dandžalovica na 1.400 metara nadmorske visine. Deda Andra je u kolicima, bez obe noge, ali radan, vešt, vedar, željan ljudi i društva.

Nekoliko puta u emisiji Sasvim prirodno savetovao je druge da ništa ne pada s neba i da mora da se radi, da se nikako ne predaje, ali i da se zna za odmor.

Mladima posebno poručuje da budu pošteni, jer je poštenje, kaže, najveće bogatstvo.

- Ako si pošten, svako će da ti pomogne kad zapne. Ako si nepošten, ima da prođu pored, da se ne okrenu. Neka pogledaju mene kakav sam, da sve radim. Oni zdravi, pravi, nek im bog da zdravlje i sve, neka porade, s neba ne pada - poručuje.

Ipak, kaže da se mora znati i za odmor.

- Čuvaj zdravlje dok ga imaš - poručuje: - Radi, pa odmori. Znaj kad doručkuješ, ručaš, večeraš, pa odmori. Sutra se opet radi i mora da se radi.

On i baka Rajna imaju jednu kravu, a 200 kilograma sira, kaže, čeka svog kupca. Sve to poručuje dok seče drva, kosi, vozi kvad, objašnjava kako suši duvan... Ima, ipak, i nekih muka. Uprkos osmehu na licu, sam priznaje da mu ponešto nedostaje.

- Pravo da vam kažem, ja sam uvek iskren. Nemam kupatilo. Deca imaju svoja posla. Jedna soba, to mi je muka. Eno zimnice pred terasicom, ali će da stisne zima. Moraš da ga skloniš u sobu da ne izmrzne, a sve ti treba - kazao je pokazujući na trošnu kuću u kojoj živi s bakom.

Bonus video:

02:28

KOMŠIJSKA SOLIDARNOST: Melinda bila na korak da joj oduzmu ćerku zbog loših uslova za život, ali onda je dobila veliku pomoć!

(Espreso / Telegraf / RTS / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.