SAVRŠENO PROLEĆNO CVEĆE - NEZAMENJIVA VINKA: Bez mnogo truda terasa vam može biti poput rajske bašte
Vinka - prelepo prolećno cveće, Foto: Printscreen/Youtube/ Moj svet biljaka

dekoracija

SAVRŠENO PROLEĆNO CVEĆE - NEZAMENJIVA VINKA: Bez mnogo truda terasa vam može biti poput rajske bašte

Vinke se veoma lako održavaju, samo pratite ova prosta uputstva

Objavljeno: 14:18h

Topli prolećni dani su nam stigli, a sa njima i raznorazne ideje i planovi kako ukrasiti terase, domove i bašte. Cveće koje definitivno spada u najomiljenije je predivna vinka, u svetu poznata pod latinskim nazivom - Catharanthus roseus.

Osim prelepog i dekorativnog izgleda, vinka je veoma laka za održavanje.

Ovo cveće stiže sa Madagaskara, a u svetu je još zovi i svetle oči, madagaskarski zimzelenik, stara devojka...

Vinke nam stižu s Madagaskara, a u svetu iz zovu još i svetle oči, madagaskarski zimzelenik, stara devojka... Uzgajaju se širom sveta kao ukrasna biljka, ali ima i onih koji veruju u njenu lekovitost.

Može do poraste do jednog metra visine i ima prelepe zelene listove, kao i veoma nežne cvetove. Uglavnom se vinka kupuje u rano proleće i odbacuje kada se završi sezona cvetanja i ne vredi ih držati tokom zime jer samo mlade biljke izgledaju zdravo i cvetaju obilno kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, piše "Glossy".

Vinke se održavaju veoma lako
Vinke se održavaju veoma lakofoto: Printscreen/Youtube/ Moj svet biljaka

Da bi vam vinke bile lepe, bujne i blistave, predlažemo da pratite sledeća uputstva.

1. Najbolje svetlo za cveće vinka

Odgovara im jako svetlo, uključujući i 3-4 sata direktne sunčeve svetlosti dnevno, što je neophodno za najbolje moguće cvetanje.

Catharanthus roseus treba saditi na punom suncu i na delimičnoj senci da bi se podstaklo cvetanje tokom toplih dana i po najvećim vrućinama, a prija im kada makar u jednom delu dana imaju malo senke. Ako baš svaki trenutak dana provedu na suncu, ubrzo će delovati pomalo iscrpljeno.

2. Najbolja temperatura za cveće vinka

Normalne sobne temperature su prikladne u svakom trenutku za ovu biljku, a imajte u vidu da Catharanthus roseus ne toleriše kada temperatura padne ispod 10 stepeni Celzijusa.

3. Kako se zaliva cveće vinka?

Zalijte zemlju obilno i obavezno sklonite tacnicu da saksija ne bi stajala u vodi. Stavite da se ocedi višak tečnosti kako ne bi došlo do truljenja korena. Kada se "uspostavi", relativno je otporna na sušu, odnosno brzo se oporavi nakon dobrog zalivanja.

4. Kako se đubri cveće vinka?

Kad počne cvetanje, nanesite standardno tečno đubrivo svake nedelje. Vinke nisu tolerantne na prekomerno đubrenje, pa vodite računa o tome. Ako se preterano đubri, imaće bujno lišće, ali ne i cvetove.

Bonus video:

13:23

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

(Espreso/Glossy/T.S.R/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.