POSETU SI ĐINPINGA PRATI 6.500 POLICAJACA: Visoke bezbednosne mere pred doček u Palati Srbija i blokada ulica
Doček, Foto: Zorana Jevtić

SI ĐINPING U SRBIJI

POSETU SI ĐINPINGA PRATI 6.500 POLICAJACA: Visoke bezbednosne mere pred doček u Palati Srbija i blokada ulica

Duž auto-puta, ali i pojedinih novobeogradskih ulica nalaze se srpske i kineske zastave

Objavljeno:

Predsednik Kine Si Đinping nalazi se u poseti Srbiji, a oko 10 sati trebalo bi da bude upriličen svečani doček ispred Palate Srbija. Sija i kinesku delagaciju ispred Palate Srbija dočekaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Za sada nema blokada ulica, ali se one svakako očekuju na narednim satima.

Gotovo svako ko se u ovim trenucima nalazi na ulicama Beograda, pre svega Novog Beograda, može da primeti da je u toku poseta kineskog predsednika Sija Đinpinga glavnom gradu Srbije.

Duž auto-puta, ali i pojedinih novobeogradskih ulica nalaze se srpske i kineske zastave, a tu je ona najveća kineska koja pokriva skoro čitav poslovni deo Geneks kule. Osim toga, na ulicama se nalazi i veliki broj pripadnika MUP-a, saobraćajne policije, često i pod rotacijom.

Primećuje se pak, da se ponašanje organa reda ne razlikuje mnogo od sličnih poseta tokom prethodnih godina, pa se tako i ovoga puta hiljade policajaca brine da sve protekne kako treba u bezbednosnom smislu.

1 / 3 Foto: Zorana Jevtić

U iščekivanju saobraćajnih blokada

Za sada, kako javlja reporter Euronews Srbija, nema tih saobraćajnih blokada koje se svakako u narednih nekoliko sati mogu očekivati na Novom Beogradu, bilo da je reč o autoputu, delu oko Sava centra ili delu oko Palate Srbija gde će se održati i glavni deo ove zvanične posete kineske delegacije na čelu sa predsednikom Sijem.

O tome kako se u bezbednosnom smislu država brine o ovoj poseti govorio je i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je rekao da je tokom dva dana posete kineskog predsednika Srbiji angažovano 6.694 policijskih službenika. On je posetu kineskog predsednika nazvao "istorijskom".

On je istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova zajedno sa drugim bezbednosnim strukturama dati svoj maksimalni doprinos da ova poseta bude ne samo od velikog političkog značaja, nego i pruži opšti utisak o pozitivnim naporima Republike Srbije da osigura potpunu bezbednost.

Detaljan plan posete nije objavljen iz bezbednosnih razloga, ali bi oko 10 sati trebalo da se održi svečani doček kineske delegacije i predsednika Sija ispred Palate Srbija. Tu će naravno biti srpska delegacija predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon toga bi trebalo da usledi "tet-a-tet" sastanak između predsednika Vučića i Sija. Potom sledi plenarni susret kompletnih delegacija, a onda bi trebalo da se organizuje potpisivanje niza dokumenata po sličnom scenariju kao i tokom nekih prethodnih poseta ne samo kineske delegacije, nego i mnogih drugih.

Oko podneva uslediće i obraćanje medijima dvojice predsednika i svečani ručak gde bi zapravo kineskom predsedniku trebalo da budu predstavljena, kako pišu pojedini mediji u Beogradu, domaća jela, odnosno srpska kuhinja i srpska vina.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

Podsetimo, predsednik Kine došao je u Beograd iz Pariza. Beograd je njegova druga od ukupno tri stanice na prvoj evropskoj turneji od početka pandemije kovida 19. Nakon boravka u Beogradu predsednik Kine putuje u Mađarsku, a po onome što se sada nezvanično zna, to bi sve trebalo da se realizuje do popodnevnih sati kada kineska delegacija putuje iz Beograda za Mađarsku.

Uz predsednika Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Sija Đinpinga na crvenom tepihu dočekala je sinoć delegacija Srbije u kojoj su bili premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugim, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

"Poštovani predsedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju! Ovom posetom učinili ste ogromnu čast našoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo Vaše velike zemlje. Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha", napisao je Vučić na svojoj Insatgram stranici "buducnostsrbijeav".

Vučić je Siju poručio da Srbija želi da iskrenim gostoprimstvom uzvrati makar malim delom za svu podršku koju kineski predsednik nesebično pruža Srbiji. "Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumevanje i čvrstu podršku", zaključuo je Vučić.

Sija su prethodno dočekali srpski lovci MiG-29 koji su pratili njegov avion u našem vazdušnom prostoru, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast bila postrojena garda Vojske Srbije.

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Bonus video:

12:36

ZBOG OVOG PRINCIPA SMO JAKO POVEZANI SA KINOM! Eksperti za Kurir otkrili više o značaju dvodnevne posete Si Đinpinga Srbiji

(Espreso / Euronews / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.