UROŠ BLAŽIĆ USKORO PRED SUDOM: Ovo su sva veštačenja u slučaju masakra kod Mladenovca!
Uroš Blažić, Foto: Nemanja Nikolić, Petar Aleksić, EPA ANDREJ CUKIC, Printscreen/facebook

TRAGEDIJA

UROŠ BLAŽIĆ USKORO PRED SUDOM: Ovo su sva veštačenja u slučaju masakra kod Mladenovca!

Svaki trag pronađen u Blažićevom, ali i automobilu koji je ukrao poslat je na analizu

Objavljeno:

Nako što je 5. maja u ranim jutarnjim časovima u selu Vinjište kod Kragujevca uhapšen Uroš Blažić, koji je kasnije optužen za masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona, policija ga je, pre dovođenja u policijsku stanicu, vodila kako bi bilo pronađeno oružje iz kog je pucao. Tokom istrage urađena su detaljna veštačenja Blažićevog "mercedesa", ali i automobila "reno ispejs" koji je ukrao, kao i balistička veštačenja oružja.

Suđenje mu počinje 23. maja ove godine.

Veštačenjem je utvrđeno da je Uroš Blažić u selu Dubona pucao sa trotoara, zemljane površine i/ili školskog dvorišta i da je stajao naspram klupa u dvorištu na kojima je sedela grupa mladih. Do takvog zaključka došlo se zbog rasporeda čaura automatskog oružja koje su pronađene na licu mesta. Raspored ostalih čaura koje su pronađene na ulici ukazuju na kretanje i na moguće ispaljivanje metaka u drugom pravcu.

Slično je ustanovljeno i kada je u pitanju Malo Orašje. Komisija veštaka utvrdila je da je najveći broj projektila ispaljen kod autobuskog stajališta i žičane ograde u njegovoj blizini, a da raspored preostalih ispaljenih čaura, koje su pronađene na prostoru od autobuskog stajališta do spomenika, ukazuju na to da se Blažić približavao mladićima dok je na njih pucao.

Nakon pucnjave u dva sela, Blažić je pobegao svojim automobilom, a u toku noći je na sporednom, zemljanom, putu ostavio "mercedes" jer se vozilo zaglavilo. U njemu je policija pronašla tri prazna okvira puške, jedan okvir pištolja i još jedan dodatni okvir pištovlja sa osam metaka, kao i jednu kumulativnu ručnu bombu M79 i praznu kutiju ručnih bombi M75 i M52.

Automobil je bio parkiran na oko kilometar udaljenosti od glavnog puta u selu Šepšin. Na oko sedam, 20 i 50 metara od automobila pronađeni su otisci Blažićeve obuće.

U automobilu pronađeno oružje

Na prednjem desnom sedištu bila je torba kompanije za dostavu hrane, a u njoj je bila crna majica u koju je bila umotana kumulativna ručna bomba, dok je na podu automobila bila prazna kutija ručne bombe. Sa bombe je uzet bris koji je poslat na DNK veštačenje.

U vozilu je pronađen metak između prednjeg levog sedišta i praga prednjih levih vrata. Tri prazna okvira za municiju za automatsku pušku nalazila su se na vozačevom sedištu, a pored njih je bio i jedan prazan pištolj, kao i okvir za pištolj. Na prednjem desnom sedištu pronađen je okvir pištolja sa osam metaka.

dubona, Mladenovac, uros blažić
foto: EPA ANDREJ CUKIC

U automobilu je pronađen i Blažićev telefon, kao i flašica vode sa koje je uzet bris koji je poslat na DNK veštačenje.

Kako bi bilo utvrđeno da li u automobilu postoje tragovi pucnjave, odnosno opaljenja vatrenog oružja, forenzučari su uzeli uzorka sa instrument table, krovnog tapacirunga i unutrašnjosti prednjih levih vrata automovila.

Brisevi za DNK analizu uzeti su i sa svih brava na vratima automobila sa spoljne i unutrašnje strane kao i sa retrovizora.

Ostavio pištolj u ukradenom vozilu

Veštačen je još jedan automobil i to "reno ispejs" koji je Blažić ukrao iz dvorišta Jovana Markovića u selu Šepšin, a koji je pronađen u noći pucnjave, nakon dva sata posle ponoći, u blizini naplatne rampe Mali Požarevac. Automobil je bio otključan, a ključ je ostavljen u bravi.

I u tom automobilu pronađeno je oružje i to pištolj "tokarev" TT-33, koji je bio na prednjem desnom sedištu. U okviru pištolja bilo je osam metaka, dok je jedan bio u cevi. Uzeti su brisevi sa navlake, rukohvata i obarača pištolja, kao i sa svih brava automobila.

DNK veštačenjem je utvrđeno da je Uroš Blažić jedan od donora bioloških tragova u automobilu - njegovi otisci prstiju pronađeni su na navlaci pištolja, volanu i ručici za otvaranje vozačevih vrata.

Mladenovac
Mladenovacfoto: EPA ANDREJ CUKIC

Veštačeno je i taksi vozilo u koje je Blažić uleteo na naplatnoj rampi Mali Požarevac i tom prilikom oteo taksistu i putnicu u vozilu. U njemu su pronađena dva metka za automatsku pušku CZ koji su funkcionalno ispravni, a na oba su se videli tragovi opaljenja. Blažićev DNK nađen je i na kašici ručne bombe.

Urađeno balističko veštačenje

Balističko veštačenje čaura kalibra 7,62x39 milimetara koje su pronađene na licu mesta u parku kod spomenika u Malom Orašju pokazalo je da su ispaljene iz automatske puške "Zastava", model 70AB2.

Ta puška, koju je Blažić tokom bekstva odbacio, je pronađena u dvorištu kuće Šepšinu, na travi pored betonske ograde, na udaljenosti od oko 30 metara od same kuće. Fabrički broj puške bio je uklonjen i natpis proizvođača i marke nije bio vidljiv. Puška je pronađena bez metka u ležištu cevi, a bila je podešena na pojedinačnu paljbu. U navedenom oružju zatečen je okvir sa 11 metaka.

Veštaci balističari su doneli zaključak da je u pitanju automatsko vatreno oružje sa olučenom cevi koje je funkcionalno ispravno. Veštaci su istakli da je i pet pancirno zapaljivih metaka bilo funkcionalno ispravno, kao i šest obeležavajućih projektila.

Posebnim metodama, u kojima se koristi nagrizanje kiselinom, na nosaču zatvarača sa klipom je izazvan fabrički broj, a isto je urađeno i na zatvaraču, poklopcu sanduka i cevi automatske puške.

Potvrđeno je da je Blažić pucao iz te puške jer se njegov DNK profil u potpunosti poklapa sa profilom osobe muškog pola koji se izdvaja kao dominantna komponenta mešanog DNK profila pronađenog na kaišu puške. Veštačenjem je utvrđeno da je Blažić većinski donor tog traga. Njegovi otisci pronađeni su i na okviru oružja.

uros blažić, Mladenovac, Pucnjava, Ubica
foto: Nemanja Nikolić, Printscreen/Društvene mreže

Takođe, sa Blažićevih ruku uzeti su tragovi i pronađene su čestice koje su karakteristične za ostatke nakon opaljivanja vatrenog oružja. Te čestice pronađene su mu na obe ruke.

Kada je u pitanju balističko veštačenje pištolja "tokarev", model TT-33, veštaci su objasnili da je u pitanju poluautomatski pištolj sa olučenom cevi na kojem je vidljiv fabrički broj. Da je baš Blažić pucao iz tog pištolja takođe je utvrđeno pomoću tragova koji su ostali na njegovim rukama.

DNK profil, odnosno otisci prstiju Uroša Blažića u potpunosti odgovaraju onima koji su pronađeni na okrviru i navlaci pištolja.

Oružje je pronađeno u ukradenom automobilu "reno ispejs", koji je Blažić ostavio u blizini naplatne rampe Mali Požarevac.

Veštačena je i kumulativna bomba pronađena kod Blažića, a veštaci su istakli da ona spada u kategoriju oružja koja je građanima zabranjena za nabavljanje, držanje i nošenje.

Osim ovih veštačenja, urađeno je i psihijatrijsko veštačenje Uroša Blažića, kojim je utvrđeno da je u trenutku izvršenja zločina bio u stanju uračunljivosti. Psihijatrijski je veštačen i njegov brat od ujaka, kako bi se utvrdilo da li je na nivou zrelosti koji odgovara njegovim godinama, s obzirom na to da je uhapšen pre nego što je napunio 19 godina, a takođe i kako bi bilo utvrđeno da li je svestan težine krivičnog dela koje je počinio.

Urađena su i medicinska veštačenja i detaljno je objašnjeno koje su sve povrede imali ubijeni i povređeni.

Bonus video:

01:25

Mladenovac 1

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.