EVO KADA STIŽE JAKO NEVREME U SRBIJU: Ovi predeli Srbije već su na udaru obilne kiše i jake grmljavine
Kiša, Foto: D. P. /Kurir

VREMENSKA NEPOGODA

EVO KADA STIŽE JAKO NEVREME U SRBIJU: Ovi predeli Srbije već su na udaru obilne kiše i jake grmljavine

Narednih dana biće toplo i vrlo sparnom, ali i nestabilno vreme, uz opasnost od grmljavinskih oluja

Objavljeno:

U toku večeri snažan oblačni sistem iz Bosne i sa severa Crne Gore zahvatio je zapadne i jugozapadne predele Srbije i zapadni deo Srema i ovim predelima donosi kišu i obilnije pljuskove sa grmljavinom.

Na udaru nevremena je šire područje Valjeva, Užica, Bajine Bašte i drugih mesta na zapadu i jugozapadu Srbije i u Podrinju.

U nastavku večeri ovaj grmljavinski sistem nastaviće put dalje ka centralnim i severnim predelima Srbije i premeštaće se preko Mačve, Srema i Kolubarskog okruga, ali i prema centralnim predelima Srbije i Šumadiji i donositi i ovim predelima obilniju kišu i jače pljuskove sa grmljavinom.

Oluja sa nevremenom
Oluja sa nevremenomfoto: zoomEarth

Inače, napomenuti grmljavinski sistem koji se u ovom času iz Podrinja premešta preko Srema i Mačve, oko 23 časa doneće i Beogradu jače naoblačenje sa kišom i obilnijim pljuskovima sa grmljavinom, a grmljavinski pljuskovi preko Srema stići će i do Novog Sada.

Dakle, u nastavku večeri grmljavinski sistem sa zapada Srbije preko napomeutih predela nastaviće put u jugozapadnoj visinskoj struji dalje prema severoistoku.

Lokalno se očekuje i više od 20-30 litara kiše po kvadratnom metru, a ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske nepogode.

Inače, večerešnje pogoršanje vremena uvod je u vrlo nestabilnu sedmicu pred nama, uz svakodnevne pljuskove sa grmljavinom, uz opasnost od grada i grmljavinskih oluja i nepogoda.

Narednih dana biće toplo i vrlo sparno vreme, a maksimalna temperatura u većini predela biće oko 25°C.

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 18 do 24°C, u Beogradu je 21°C. Sjenica meri 17°C, Zlatibor 16°C, a Kopaonik 12°C.

S obzirom na to da nad našim područjem preovladava izraćeno jugozapadno struajnje, sa severa Afrike stigle su i čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare, pa će padavine biti prljvave, tj. obojene, odnosno sadržaće napomenute čestice, što se smatra potpuno prirodnom pojavom pri aktuelnoj vremenskoj situaciji.

Bonus video:

02:28

METEOROLOG AMATER PROGNOZIRA VREME ZA PRAZNIKE! Ristić: Nećemo još dugo imati ovakve letnje temperature, BIĆE DOSTA PLJUSKOVA

(Espreso/Telegraf.rs/Đorđe Đurić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.