IZ OVOG MANASTIRA POTIČE ZVONO KOJE JE PRVO NAJAVILO SLOBODU U SRBIJI: U porti se krije spomenik duhovnika (FOTO)
Manastir Miljkovo, Foto: Vladimir Kojanić

lepote srbije

IZ OVOG MANASTIRA POTIČE ZVONO KOJE JE PRVO NAJAVILO SLOBODU U SRBIJI: U porti se krije spomenik duhovnika (FOTO)

Manastir Miljkovo je jedan od najlepših u centralnoj Srbiji

Objavljeno:

Koliko je naša zemlja bogata svetinjama, jasno pokazuje i podatak da na tlu Srbije ima nekoliko stotina manastira, ali i ostataka brojnih manastira. Ove svetinje predstavljaju prave lepote turizma naše zemlje, a jedna od njih je i manastir Miljkovo.

Od ranije poznat kao manastir Bukovica nalazi se u ataru sela Gložane na teritoriji opštine Svilajnac, na desnoj obali Velike Morave i pripada Eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve.

"On predstavlja veliku svetinju u našoj istoriji. Bio je stecište odakle su potekli mnogi svetitelji, vladike i duhovnici. Manastir se nalazi na tri kilometara daleko od opštine Lapovo u selu Gložane i ukrašen je mnogim svetim relikvijama i moštima", objašnjava za portal Espreso kustos Vladimir Kojanić.

Porta manastira Miljkovo
Porta manastira Miljkovofoto: Vladimir Kojanić

Manastir Miljkovo je svoje sadašnje ime dobio u drugoj polovini 18. veka.

"Ne zna se tačno ko ga je podigao, ali postoji prvi pisani dokument koji datira o samom manastiru iz 14. veka. U tom dokumentu je zapisano da knez Lazar svojom poveljom daruje metohe manastiru Ravanica, a između ostalih on spominje i Bukovicu. Raniji naziv manastira Miljkovo je upravo bio Bukovica", priča Vladimir.

Krst u porti manastira Miljkovo
Krst u porti manastira Miljkovofoto: Vladimir Kojanić

Manastir je bio mesto gde su se odigrali važni događaji za vreme Prvog srpskog ustanka.

"Manastir je 1808. godine u znak zahvalnosti dobio od Karađorđa zvono na kome je pisalo "Liveno za vlade Verhovnog vožda naroda serbskog Georgija Petrovića". Zvono je skinuto 1830. godine i odneto je u Kragujevac odakle je prvo zazvonilo u slobodnoj Srbiji", kaže Vladimir Kojanić.

Unutrašnjost manastira
Unutrašnjost manastirafoto: Vladimir Kojanić

Što se tiče novije istorije, ova svetinja je prošla trnovit put od dolaska ruskih emigranata koji su se zamonašili do pretvaranja manastira u ženski opštežiteljni, međutim procvat kreće od dolaska igumanije Doroteje Bojković 1963. godine.

"Manastir je pretvoren u ženski opštežiteljni 1952. godine a od dolaska igumanije Doroteje Bojković 1963. godine počinje procvat manastira. Tada je završen konak na južnoj strani, a 1996. godine je završen na jugoistočnoj strani, odnosno strani koja je bliža crkvi", priča Vladimir.

1 / 2 Foto: Vladimir Kojanić

Manastirska slava je Vavedenje presvete Bogorodice koja se praznuje 4. decembra dok se 19. avgusta tradicionalno održava i proslava Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Porta manastira
Porta manastirafoto: Vladimir Kojanić

U porti je podignuta nadgrobna ploča duhovnika manastira Marka Arhipova koji je preminuo 1935. godine.

Nadgrobna ploča Marka Arhipova
Nadgrobna ploča Marka Arhipovafoto: Vladimir Kojanić

Manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

06:48

PRAVOSLAVNA CRKVA BI TREBALO DA UJEDINI RAZJEDINJENU DIJASPORU

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.