UPALJEN ALARM ZA NEPOGODE ZA NAREDNA 3 DANA: Nevreme stiže već danas, a ovi delovi Srbije će biti na udaru
Upozorenje na kišu, Foto: Stefan Stojanović

RHMZ

UPALJEN ALARM ZA NEPOGODE ZA NAREDNA 3 DANA: Nevreme stiže već danas, a ovi delovi Srbije će biti na udaru

Sutra i u četvrtak nestabilno sa lokalnim plјuskovima i grmlјavinom

Objavljeno: 13:07h

Nakon pretežno sunčanog i toplog vremena početka sedmice, u Srbiji danas dolazi do obrta - promene vremena narednih dana doneće nestabilno vreme sa padavinama, ali uz grmljavine i grad što bi moglo da izazove nepogode i materijalnu štetu, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

RHMZ u najnovijem upozorenju za 7, 8. i 9. maj najavljuje da će posle toplog prvog dela dana, od sredine dana se očekuje nestabilno sa lokalnim plјuskovima i grmlјavinom, dok će u sredu i četvrtak biti lokalno obilnih pljuskova sa grmljavinom i pojavom grada. Kako najavljuju, u nekim delovima zemlje pašće puno kiše za kratko vreme, a to može da donose i poplave.

Upozorenja RHMZ na jake pljuskove sa grmljavinom i gradom

- Sutra i u četvrtak nestabilno sa lokalnim plјuskovima i grmlјavinom, ponegde i sitnim gradom i količinom padavina većom od 20 mm za kratko vreme. U južnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije ponegde se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode praćenim sugradicom i gradom, a lokalno i velikom količinom padavina, većom od 20 mm za 3 sata, za kratko vreme. Od petka, 10. maja, više sunčanih sati, a padavine će postati ređa pojava – objavio je RHMZ.

Kiša
Kišafoto: D. P. /Kurir

Gde danas prvo stiže nevreme

Nevreme će popodne prvo zahvatiti zapad Srbije, da bi se taj grmljavinski sistem potom premestio ka centralnim, severnim i severoistočnim predelima Srbije. Najveća opasnost od jačih grmljavinskih procesa danas će postojati u zapadnim, jugozapadnim, severnim i centralnim predelima Srbije, u Šumadiji, na području Podunavlja, Pomoravlja, Braničevskog okruga i u Vojvodini.

Upaljeni meteoalarmi za 3 dana, najgore u četvrtak

RHMZ je upali i meteoalarma za sva tri dana - danas, sutra i za četvrtak, s tim što će u četvrtak biti najkritičnije, jer je skoro cela Srbija u narandžastom meteoalarmu, a to znači da je, prema klasifikaciji RHMZ, "vreme opasno".

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objašnjenje je narandžastog meteoalarma.

Narandžasti meteoalarm je i sutra u polovini Srbije, a žuti je danas u celoj zemlji. Žuti znači da vreme može da bude opasno.

"Žuti" meteoalarm za utorak

Prema najavi meteorologa već danas krajem dana nestabilno vreme će se proširiti na celu Srbiju, očekuju se pljuskovi i grmljavina na:

  • zapadu zemlje
  • centralnim delovima
  • severoistočnim
  • severnim krajevima

Na opasnost od grmljavina upozorenje se odnosi na sledeće delove:

  • Bačka
  • Banat
  • Srem
  • Beograd
  • Zapadna Srbija
  • Šumadija
  • Pomoravlje
  • Istočna Srbija
  • Jugoistočna Srbija
  • Jugozapadni delovi
Grmljavina
Grmljavinafoto: Kurir

"Žuti" i "narandžasti" meteoalarm za sredu

U sredu se očekuju pljuskovi sa grmljavinom jačeg intenziteta zbog čega je na snazi "žuti" meteoalarm za područje:

  • Bačke
  • Banata
  • Srema
  • Beograda
  • Zapadne Srbije

"Narandžasti" meteoalarm je upaljen zbog padavina i grmljavine u:

  • Šumadiji
  • Pomoravlju
  • Istočnoj Srbiji
  • Jugoistočnoj Srbiji
  • Jugozapadnoj Srbiji

Jaki pljuskovi sa grmljavinom u četvrtak zahvatiće Bačku, koja je jedina za obe pojave pod “žutim” meteoalarmom, dok su svi ostali delovima Srbije pod oba meteoalarma, “žutim” zbog grmljavine”, a “narandžastim” zbog padavina.

Meteo alarm za četvrtak 9. maj

Vremenska prognoza za Srbiju za utorak

Prema vremenskoj prognozi RHMZ za 7. maj očekuje se promenljivo oblačno i toplo. Pre podne sa sunčanim intervalima, a od sredine dana nestabilno mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 9 do 16 stepeni, a najviša dnevna od 24 do 27 stepeni.

Najavljena je lokalna pojava grmljavina sa količinom padavina većom od 10 l/m² u periodu do 3sata.

Vremenska prognoza za Srbiju za sredu

U sredu će biti promenljivo oblačno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno i sa kratkotrajnim vremenskim nepogodama praćenim gradom i velikom količinom padavina, većom od 20 mm za kratko vreme. Vetar slab i umeren, severni i severoistočni. Najniža temperatura od 10 do 15 stepeni, a najviša od 20 do 24 stepeni.

Očekuje se lokalna pojava grmljavina sa gradom i količinom padavina većom od 20 l/m² u periodu do 3 sata.

Vremenska prognoza za Srbiju za četvrtak

U četvrtak će biti promenljivo oblačno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno i sa kratkotrajnim vremenskim nepogodama praćenim gradom i velikom količinom padavina, većom od 20 mm za kratko vreme. Vetar slab i umeren, na severu i istoku povremeno i jak, severni i severoistočni. Najniža temperatura od 10 do 14 stepeni, a najviša dnevna od 19 do 22 stepena.

Najavljena je lokalna pojava grmljavina sa gradom i količinom padavina većom od 20 l/m² u periodu do 3 sata.

Vremenska prognoza za Srbiju za petak

RHMZ je najavio da će u petak biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i u većem delu suvo. Lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na jugozapadu, jugu i istoku Srbije i to uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura od 9 do 13 stepeni, a najviša od 19 do 23 stepeni.

Bonus video:

01:44

EVO KAD ĆE SE SRUČITI JAKI PLJUSKOVI! Pomoćnik direktora RHMZ naveo kišne i sunčane dane od sutra do kraja naredne sedmice

(Espreso / Blic / Biljana Vučković / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.