OBIŠLI SMO PREDIVAN GRAD U SREDIŠNJOJ ITALIJI: Okružen je vinogradima, osvojiće vas na PRVI POGLED! (FOTO)
San Điminjano, Foto: Tijana Đorđević, Wikipedia

lepote italije

OBIŠLI SMO PREDIVAN GRAD U SREDIŠNJOJ ITALIJI: Okružen je vinogradima, osvojiće vas na PRVI POGLED! (FOTO)

San Điminjano je najlepši srednjovekovni grad koji se nalazi na teritoriji pokrajine Toskana

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

San Điminjano je najlepši srednjovekovni grad koji se nalazi na teritoriji pokrajine Toskana. Ukoliko budete putovali u ovaj grad, osvojiće vas na prvi pogled, jer odiše autentičnom atmosferom i romantičkom i gotičkom arhitekturom.

San Điminjano se uzdiže na vrhu brda na 334 metara nadmorske visine, u tipično toskanskom predelu brda i okružen je zidinama sa tri strane, a na najvišoj tački nalaze se ruševine stare srednjovekovne tvrđave.

Grad ima osam ulaza. Glavne kapije su: kapija svetog Jovana (Porta San Giovanni) na jugu, kapija svetog Matije (Porta San Matteo) na severozapadu i kapija svetog Jakova(San Jacopo) na severo-istoku. Glavne ulice u gradu su: ulica sv. Mateje (Via San Matteo) i ulica sv. Jovana (Via San Giovanni) koje presecaju grad od severa do juga.

Jedan od ulaza u grad
Jedan od ulaza u gradfoto: Tijana Đorđević

U San Điminjanu prema poslednjim popisima živi nešto više od 7.000 stanovnika.

Grad su nekada krasile 72 kule, a danas ih je sačuvano svega 14 i upravo zahvaljujući njima San Điminjano je poznat u svetu i kao "grad sa lepim kulama" i uvršten je na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Kula u San Điminjanu
Kula u San Điminjanufoto: Tijana Đorđević

Dve glavne crkve su crkva Kolegijata i crkva svetog Điminjana, oslikane su delima ranih italijanskih renesansih umetnika.

Glavna gradska crkva
Glavna gradska crkvafoto: Tijana Đorđević

Oko grada se protežu prelepi vinogradi.

Vinogradi
Vinogradifoto: Tijana Đorđević

Takođe, ovaj velelepni srednjovekovni grad je poznat i kao proizvođač belog vina od lokalnih sorti grožđa.

Degustacija vina
Degustacija vinafoto: Tijana Đorđević

Istorija

Prema istorijskim spisima, izvesna braća po imenu Silvio i Mucio došla su na područje na kome se danas nalazi San Điminjano i tu su podigli dva zamka i nazvali su ih "Mućio" i "Silvia".

ulica u San Điminjanu
ulica u San Điminjanufoto: Tijana Đorđević

U vreme kada je San Điminjano, svetac Modene uspeo da spreči napad Huna, pod vođstvom Atile, njemu u čast je prostor oko zamka „Silvia“ bio preimenovan u San Điminjano. Upravo zato što je Điminjano proglašen svecem posle toga. Nedugo nakon toga su tu počele da niču kuće, a i zamak postaje poznat kao zamak u šumi ili zamak San Điminjano.

Zbog povoljnog geografskog položaja u kome j smešten grad se brzo razvijao. Trgovina je bila pretežna privredna grana od koje su stanovnici živeli, a trgovalo se najviše - šafranom.

Zidine San Điminjana
Zidine San Điminjanafoto: Tijana Đorđević

Polovinom 14. veka Evropom je harala pandemija "Crna smrt" i odnela je gotovo polovinu stanovnika San Điminjana. Nakon toga grad potpada pod upravom firence i značajno mu se menja arhitektura.

Ukoliko želite da makar nakratko odlutate u period srednjeg veka, to sigurno možete učiniti u San Điminjanu. Bez obzira na to kroz koji od ukupno osam ulaza u grad odlučite da krenete, srešćete građevine koje će vas opčiniti svojom lepotom i autentičnošću.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

04:07

OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZA REKLAMACIJU TURISTIČKE USLUGE! Nikolić: Mi na odmoru želimo razonodu, a ne da prolazimo kroz NOĆNU MORU

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.