OBAVEZNO URADITE OVO TOKOM GRMLJAVINE! Samo je jedan način da se potpuno osigurate, UGASITE GA OBAVEZNO
Grmljavina, Foto: Fonet/Ilustracija

zaštita i bezbednost

OBAVEZNO URADITE OVO TOKOM GRMLJAVINE! Samo je jedan način da se potpuno osigurate, UGASITE GA OBAVEZNO

Tokom snažne grmljavine, izlaganje električnih uređaja riziku od udara groma može dovesti do njihovog trajnog oštećenja

Objavljeno:

Iako su mnoge kuće opremljene zaštitnim uređajima koji mogu da ograniče štetu, isključivanje uređaja iz struje je dodatni, pouzdani korak u zaštiti.

Tokom snažne grmljavine, izlaganje električnih uređaja riziku od udara groma može dovesti do njihovog trajnog oštećenja, a u nekim slučajevima i do opasnih požara.

Stoga je od velike važnosti preduzeti mere predostrožnosti kako bismo zaštitili našu tehniku, ali i domove.

Zašto je isključivanje uređaja bitno?

Električna energija iz udara groma može se neočekivano preneti kroz električne instalacije i uzrokovati velike štete na povezanim uređajima. Iako su mnoge kuće opremljene zaštitnim uređajima koji mogu da ograniče štetu, isključivanje uređaja iz struje je dodatni, pouzdani korak u zaštiti.

Praktični saveti

Preporučuje se da se svi veći i skuplji uređaji kao što su televizori, računari, mikrotalasne peći, i drugi slični uređaji isključe direktno iz utičnice. Ne zaboravite na manje uređaje kao što su punjači za mobilne telefone i male kuhinjske aparate. Takođe, izbegavajte upotrebu telefona sa žičanom vezom tokom grmljavine, jer i oni mogu preneti strujni udar direktno do vas.

Šta ako niste kod kuće?

Ako znate da se očekuje oluja, a ne planirate biti kod kuće, razmislite o isključivanju i zaštiti uređaja pre nego što izađete. Ovo je posebno bitno ako planirate duže odsustvo. Dodatno, možete razmotriti i instalaciju prenaponske zaštite, koja može služiti kao prva linija odbrane za vaše uređaje.

Isključivanje električnih uređaja tokom jakih oluja nije samo preporučljivo, već i neophodno kako bismo izbegli skupu štetu ili opasne situacije. Malo predostrožnosti može znatno povećati sigurnost vašeg doma i dragocenih uređaja.

Bonus video:

00:13

Nevreme u Novom Sadu

(Espreso/Kurir/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.