Besplatne konsultacije sa lekarima u okviru Running EXPO sajma:5 važnih saveta za sve ovogodišnje učesnike maratona
Maraton, Foto: Uroš Arsić

Besplatne konsultacije

Besplatne konsultacije sa lekarima u okviru Running EXPO sajma:5 važnih saveta za sve ovogodišnje učesnike maratona

U okviru Running EXPO sajma u Hali 5 Beogradskog sajma, na raspolaganju su besplatne konsultacije sa lekarom opšte medicine i nutricionistom iz MediGroup zdravstvenog sistema

Objavljeno: 15:06h

Trčanje polumaratona ili maratona predstavlja izuzetan poduhvat izdržljivosti i odlučnosti, zahtevajući višemesečne pripreme i treninge, kako fizičke, tako i mentalne snage. Trka se bliži, pa je važno imati na umu nekoliko ključnih stvari kako biste bili sigurni da ste u potpunosti spremni. I ove godine, MediGroup zdravstveni sistem je sponzor 37. Beogradskog maratona, a njihova doktorka Olivera Crnogorac deli pet glavnih saveta za trkače ovogodišnjeg maratona. Ove, ali i mnoge druge korisne savete, moći ćete da čujete i u okviru Running EXPO sajma od 25. do 27. aprila.

NE MENJAJTE SVOJU RUTINU

Preporuka je da se pred samu trku ne menjaju rutine kada je reč o patikama, opremi, tehnici treninga i slično, jer je organizam naviknut na prethodno, pa je poželjno držati se svoje rutine. Sve van toga zahteva period privikavanja i može dovesti do nelagode i negativnog uticaja na željene performanse. Patike treba da budu razgažene i isprobane bar mesec dana pre trke, a odeća komotna i izrađena od tehnološki unapređenih materijala.

SAN

Potrudite se da imate osam sati noćnog sna, izbegavajte kasno leganje, kako bi se telo i um adekvatno pripremili. Kako fizička, tako je i mentalna priprema od izuzetnog značaja.

Maraton
Maratonfoto: Fonet/Aleksandar Barda

PROVERITE VREMENSKE PRILIKE

Ukoliko je vreme toplo, nosite odeću svetle boje, labavog i laganijeg kroja. Ako pada kiša, nosite kabanicu za jednokratnu upotrebu na startnoj liniji i bacite ga kada trka počne. Takođe, ne treba se obući previše slojevito. Na startnoj liniji, trebalo bi da vam bude čak pomalo hladno, jer će se vaše telo svakako zagrejati nakon nekoliko kilometara trke. Pre nego što se obučete ujutru, nanesite kremu za sunčanje sa faktorom 50+ kako biste adekvatno zaštitili kožu od sunca. Pored toga, dobro je naneti vazelin ili supstancu za sprečavanje trenja, kako bi se izbeglo trljanje na ključnim mestima kao što su pazusi, bradavice i unutrašnja strana butina.

Besplatne konsultacije sa lekarima sve ovogodišnje trkače

U okviru Running EXPO sajma u Hali 5 Beogradskog sajma, na raspolaganju su besplatne konsultacije sa lekarom opšte medicine i nutricionistom iz MediGroup zdravstvenog sistema, 25. i 26. aprila od 17 časova do 20 časova, i 27. aprila od 10 časova do 14 časova.

OPUSTITE SE

Normalno je da se osećate nervozno ujutru, pre same trke. Imajte vere u sav svoj naporan rad i pripreme. Budite sigurni da možete postići svoje ciljeve. Uživajte u maratonskom iskustvu.

HIDRATACIJA I OPORAVAK NAKON TRKE

Pijte vodu, elektrolitske napitke i konzumirajte hranu bogatu tečnostima. Unesite proteine i ugljene hidrate kako biste podržali oporavak mišića i obnovili zalihe glikogena. Nakon maratona, treba da se posvetite laganim aktivnostima kako biste ubrzali oporavak. Šetnje, istezanje, ili čak kratko lagano trčanje. Razmislite o tome šta je išlo dobro, šta biste mogli da poboljšate i kako se osećate nakon postizanja ovog velikog cilja. Slavljenje svojih postignuća je važno, bez obzira na to da li ste postigli svoj cilj vremena ili jednostavno uspešno završili maraton.

(Espreso/Promo/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.