AKO DANAS KREĆETE NA PUT, OVIH 5 STVARI MORATE DA ZNATE! Nova pravila na granici stupila na snagu, a cene goriva...
Granica, Foto: Tamara Trajković, Dado Đilas

praznici i odmor

AKO DANAS KREĆETE NA PUT, OVIH 5 STVARI MORATE DA ZNATE! Nova pravila na granici stupila na snagu, a cene goriva...

Danas je drugi dan Dana državnosti i mnogi se spremaju na put

Objavljeno: 11:01h

Ukoliko ste odlučili da spojite slobodne dane sa neradnim danima 15. i 16. februara zbog Dana državnosti, imaćete u najboljem slučaju 9 dana odmora, a sudeći prema gužvama od srede, mnogi će tako i da urade. Drugi će tek danas krenuti na put, pa smo vam pripremili nekoliko osnovnih informacija.

Prvo, treba da znate ovaj put imate dva slobodna dana, odnosno zaposleni će imati slobodne dane četvrtak, petak, a tu je onda subota i nedelja.

Dani odmora

Naravno, u zavisnosti koliko je kome ostalo dana odmora, kombinacije su brojne kada je reč o spajanju ovih dana.

Ukoliko imate preostale dane "starog", prošlogodišnjeg odmora, pre Dana državnosti možete da uzmete 3 dana slobodno i naslonite se tako i na vikend pre, i samim tim imate na raspolaganju odmor od 9 dana.

U dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji „ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno“, predviđa zakon. Ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanu zaradu - najmanje 110 osnovice.

Tokom praznika, gotovo menja se radno vreme u poštama i bankama u Srbiji, dok će parkiranje u zoniranim delovima Beograda biti besplatno. Tržni centri i prodavnice uglavnom rade.

Cene goriva

Objavljene su i cene goriva. Od juče na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštaće 205 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 184 dinara, saznaje "Blic Biznis".

Nove cene goriva ove nedelje su stigle ranije zbog predstojećih praznika, i biće na snazi do sledećeg petka 23. februara.

Hrvatska se nalazi među zemljama s nižim cenama goriva, 1,38 evra po litri benzina, a ovde možete pročitati i cene goriva u regionu.

Gorivo
Gorivofoto: Zorana Jevtić

Cena putarine

Takođe, ukoliko idete novom deonicom, treba da znate da je od prvoj januara uvedena napalta putarine na deonici auto-puta od Pojata do Koševa.

Ostale cene putarine možete pogledati u našem posebnom tekstu.

Šta sme u Hrvatsku da se ponese

Ako ste razmišljali da se uputite u Hrvatsku, trebalo bi da znate i nova nova pravila koja su stupila na snagu, a koja se tiču transfera robe u ovu zemlju.

Moguće je poneti ograničenu količinu voća i povrća kao i jaja, proizvode od jaja i med. Preko granice možete preneti “druge proizvode životinjskog porekla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do 2 kg po osobi. Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda.

Hrvatske autoceste (HAC) su objavile da su za izvođača novog sistema naplate putarina i nabavku rezervne opreme izabrale ponudu zajednice ponuđača u kojoj su slovački SkyToll i češki TollNet, koji su ponudili cenu od 79,9 miliona evra (bez PDV-a), s rokom završetka dve godine od sklapanja ugovora. I to bi uskoro trebalo da počne.

Granica
Granicafoto: Tamara Trajković

Zeleni karton

Ukoliko nosite meso ili mlečne proizvode koje niste prijavili, biće zaplenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni.

Ukoliko pak krećete put Grčke i Soluna, znajte da morate da posedujete zeleni karton zbog prolaska kroz Severnu Makedoniju.

Bonus video:

03:12

OVDE JE PROGOVORILA ISTORIJA NA SAV GLAS! Na livadi u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Blic Biznis/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.