Pakao 20. veka: Stradalo 8 miliona ljudi, godišnje 50.000 izgubi život! (FOTO)

nemilosrdna priroda

Pakao 20. veka: Stradalo 8 miliona ljudi, godišnje 50.000 izgubi život! (FOTO)

Najsmrtonosnija prirodna katastrofa je velika poplava u Kini koja je 1931. godine odnela oko 2,5 miliona života
Objavljeno:

Od početka 20. veka prirodne katastrofe odnele su osam miliona života, ili u proseku 50.000 godišnje, pričinivši štetu od sedam milijardi dolara, prema podacima studIje objavljene u ponedjeljak. Katastrofalan zemljotres u Ekvadoru, najmanje 235 mrtvih! (FOTO) Kada se govori o ljudskim životima, najpogubnija prirodna katastrofa su zemljotresi koji su od 1900. odneli više od 2,3 miliona života, odnosno 30 odsto svih žrtava prirodnih katastrofa. Serija potresa na jugozapadu Japana, 9 mrtvih i preko 1000 povređenih! (FOTO) (VIDEO) S ekonomskog stanovišta najrazornije su poplave, koje su pričinile 38,5 odsto ukupne štete. Zemljotresi su na drugom mestu sa 26 odsto. Vulkanske erupcije bile su uzrok nesreća u samo jedan odsto slučajeva.

Rezultati istraživanja naučnika Džejmsa Deniela s Tehnološkog instituta u Karslruheu, koji je identifikovao i sa društveno-ekonomskih aspekata analizirao 35.000 prirodnih katastrofa od početka 20. veka, predstavlja najveću bazu podataka o prirodnim katastrofama i njihovim posledicama u svetu. Rezultate istraživanja je predstavio na sastanku Evropske geofizičke unije u ponedjeljak u Beču.
- Od početka 20. veka broj smrti od prirodnih katastrofa ostao je iznenađujuće konstantan. One u proseku odnose 50.000 života godišnje - rekao je Daniel. Ipak, u međuvremenu se svetska populacija dramatično povećala. Najsmrtonosnija prirodna katastrofa je velika poplava u Kini koja je 1931. godine odnela oko 2,5 miliona života.
Zemljotres, cunami i posledična nuklearna kriza u Japanu 11. marta 2011. "najskuplja" je prirodna katastrofa sa 335 milijardi dolara izravne štete. (Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.