IMALA JE DETE SA KRIMINALCEM, A ONDA JE NAIŠAO NJEN PRINC NA BELOM KONJU: Nebična životna priča buduće kraljice
Princ i princeza Norveške, Foto: EPA PHOTO-SCANPIX-LISE ASERUD POOL

monarhija

IMALA JE DETE SA KRIMINALCEM, A ONDA JE NAIŠAO NJEN PRINC NA BELOM KONJU: Nebična životna priča buduće kraljice

Norveška kraljevska porodica zaista je jedna od slobodnijih i modernijih među evropskim monarsima, iako njeni članovi poštuju tradiciju i običaje.

Objavljeno:

U trenutku u kojima se mnogi ne bi ni usuđivali da maštaju o novoj ljubavi, dok se borila da prehrani dete sama, jednoj Norvežanki dogodilo se da pronađe čoveka svog života, i to u budućem kralju, piše Glossy.

Norveška kraljevska porodica zaista je jedna od slobodnijih i modernijih među evropskim monarsima, iako njeni članovi poštuju tradiciju i običaje.

Budući da su kralj Harald V i njegova supruga kraljica Sonja devet godina čekali dozvolu da se venčaju, oni su svojoj deci dozvolili da sami biraju svoje partnere i postupaju kako im srce kaže.

Tako je njihova ćerka princeza Marta Luiza ostavila muža zbog šamana, s kojim je verena već neko vreme, dok se njihov sin princ Hakon, koji će jednog dana sesti na presto, oženio devojkom protiv koje je bila kompletna javnost.

Mete Merit i princ Hakon
Mete Merit i princ Hakonfoto: EPA-EFE/LISE AASERUD NORWAY OUT

Ipak, kralj i kraljica su, sećajući se svoje patnje jer im ne daju da budu zajedno, širom raširenih ruku prihvatili netipičnu kraljevsku snahu, danas princezu Mete-Marit od Norveške.

Ko je princeza Mete-Marit?

Rođena kao Mete-Marit Tjesem Helbi, ona je ćerka uglednog norveškog novinara Svena O. Helbija i Marit Tjesem. Roditelji su joj se razveli kad je imala 11 godina, posle čega je ona nastavila život uz majku, sa sestrom i dvojicom braće, a njeni roditelji stupili su u nove brakove.

Odrastala je u Kristijansandu, gde je završila osnovnu i srednju školu, a potom u istom gradu u pisala Univerzitet Asgder. Pričala je kasnije da je njeno srednje školovanje trajalo nešto duže jer je imala burnu "buntovničku fazu", ali je bila odgovorna prema sportu. Obožavala je odbojku, a kasnije je stekla potrebnu licencu i da bude odbojkaški trener i sudija.

Nakon što je završila studije, neko vreme je živela i radila u Engleskoj, a potom se vratila u Norvešku i u u Oslu izvesno vreme bila konobarica u čuvenom restoranu Engebret Café iz 19. veka.

Mete Merit
Mete Meritfoto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Kada je imala 24 godine, a svojim dečkom Mortenom Borgom, inače osuđivanim kriminalcem, dobila je 1997. sina Marijusa. Njen partner je 1991. završio iza rešetaka jer je kupio drogu i često je bio u teškoj finansijskoj situaciji, pa nije mogao ni da plaća alimentaciju za njihovog sina kada su se razišli.

Ostali su u prijateljskim odnosima i Mete-Marit nije zamerala Borgu što ne daje novac za izdržavanje deteta, već je radila, borila se sama i od države dobijala određenu svotu kao pomoć.

Susret i ljubav s budućim kraljem

Krajem devedesetih, kao samohrana majka i devojka sa sto problema i briga, Mete-Marit je s prijateljima otišla na poznati norveški festival Quart Festival da se opusti i provede. Tada je na jednoj maloj baštenskoj žurki koja se organizovala na marginama ove manifestacije upoznala – princa Hakona.

Slika iz mladosti princa i princeze
Slika iz mladosti princa i princezefoto: EPA PHOTO SCANPIX-FILES/CORNELIUS POPPE

Prestolonaslednik norveškog trona, njen vršnjak, zapao joj je za oko, ali se nije desilo ništa. Nekoliko godina kasnije, ponovo su se sreli na žurki povodom istog festivala, ali tada su se rodile jake simpatije i nije im trebalo mnogo vremena da postanu par.

Uskoro je javnosti bilo poznato da princ ima devojku, da je u pitanju ozbiljna veza, ali javnosti se nije dopalo što je potencijalna buduća kraljica Norveške 28-godišnja samohrana majka koja ima dete s muškarcem kriminalne prošlost. Australijski Nine je pisao da je "većina Norvežana bila užasnuta", a princ Hakon i Mete-Marit odgovorili su – saopštenjem da su vereni.

Njegovoj izabranici su javnost i medija zamerali na mnogo čemu. Smetalo im je što nije iz neke kraljevske ili makar aristokratske porodice, zbog toga što nema adekvano obrazovanje, jer ima vanbračno dete s nekadašnjim osuđenikom, naročito zbog glasila da će Borg doći na kraljevsko venčanje.

Venčanje
Venčanjefoto: EPA PHOTO PRESSENS BILD/STURLASON/POOL

Nisu se preterano opterećivali time princ Hakon i Mete-Marit, koji su se zvanično pojavili kao verenici već na dodeli Nobelove nagrade u Oslu 10. decembra 2000. godine devet dana nakon objavljivanja lepih vesti. Kako je prestolonaslednik ispričao, u tom trenutku su bili u vezi godinu dana, a pitao je Mete-Marit da se uda za njega dok je držao u ruci verenički prstenom koji su njegov deka kralj Olaf V i otac kralj Harald V prosili svoje žene.

Venčali su se 25. avgusta 2001. godine u Katedrali u Oslu, a kum na venčanju bio im je radašnji princ Frederik od Danske, današnji kralj Frederik X.

Time je Mete-Marit postala princeza Norveške i Njeno kraljevsko visočanstvo, a njen sin Marijus došao je s njom na dvor, iako nije dobio titulu. On se uvek trudio da se ne eksponira preterano, 2017. godine povukao se iz javnog života i zamolio da se poštuje njegova privatnost jer se seli u Ameriku kako bi se školovao.

Kraljevsko venčanje
Kraljevsko venčanjefoto: EPA PHOTO-SCANPIX-LISE ASERUD POOL

Sa princem Hakonom Mete-Marit dobila je ćerku princezu Ingrid Aleksandru i sina princa Svarea Magnusa, a zbok ukidanja pravila o muškoj primogenituri princeza je odmah iza svog oca u redu za tron i jednog dana će postati kraljica Norveške.

Supruzi princa Hakona je, inače, 2018. dijagnostikovana plućna fibroza, oboljenje koje izaziva oštećenje pluća, ožiljke na plućnom tkivu i otežano disanje.

– Postoji mnogo teških i bolnih stvari u vezi s ovom bolešću, ali istovremeno ima i nečeg lepog – pronađete sebe – rekla je ona, kako je preneo Sky News početkom 2024. – To je prilika da živite sporije i otkrivate šta vam daje energije, a šta je oduuzima.

Plućna fibroza utiče na aktivnosti princeze Mete-Marit, pa je tako višepputa bila prinuđena da otkaže svoja javna pojavljivanja, uključujući i tradicionalnu proslavu Božića u Kraljevskoj palati u Oslu u decembru 2023, a nije je bilo ni na prazničnom portretu.

Njen suprug je podržava, čini teške dane lepšima i lakšima i više od dve decenije kasnije, oni nastavljaju da pokazuju da prava ljubav sve pobeđuje.

Bonus video:

20:33

CENTRALNI DNEVNIK 04.05.2024.

(Espreso/Glossy/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.