IRSKA POLICIJA UHAPSILA DVOJICU SRBA: Spominje se neverovatnih MILIJARDU EVRA!
Irska policija, Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

VELIKA AKCIJA POLICIJE

IRSKA POLICIJA UHAPSILA DVOJICU SRBA: Spominje se neverovatnih MILIJARDU EVRA!

Uhapšeno je 10 osumnjičenih

Objavljeno:

Irska policija veruje se da je razbila međunarodnu logističku operaciju krijumčarenja droge, čiji su članovi pokušali da bace skoro dve tone kokaina, vrednog do milijardu evra u more u opštini Kork, prenose tamošnji mediji.

Uhapšeno je 10 osumnjičenih, među kojima su muškarci starosti od sredine 20-ih do sredine 50-ih godina, tačnije - šest državljana Španije, dva Holandije, od kojih se za jednog veruje da ima iransko poreklo ili da je na neki način povezan sa navedenom državom, i dva državljana Srbije.

Poznato je da jedan od uhapšenih muškaraca iz Holandije ima veze sa narko-bandama u Evropi.

Najmanje jedan je poznat međunarodnoj policiji i bezbednosnim snagama zbog umešanosti u međunarodnu trgovinu drogom. Za jednog od muškaraca u pritvoru se takođe navodi da ima veliko iskustvo u pomorstvu. Policija Irske je pronašla i nekoliko mokrih odela i ronilačke opreme.

Neverovatna procena ulične vrednosti

S obzirom na investiciju koja je potrebna za obim ove kopnene logističke operacije, visoki izvori Garde (Irske policije) veruju da je banda pokušala da iskrca između 1,5 do dve tone 90 odsto čistog kokaina — čija se ulična vrednost procenjuje i do milijardu evra.

Policija je takođe zaplenila nekoliko mobilnih telefona i elektronskih uređaja, uključujući GPS uređaje, koji se sada forenzički ispituju kako bi se videlo da li podaci mogu da rasvetle njihov rad.

Irska pomorska služba analizira podatke o praćenju brodova određenih brodova — koji su poslednjih dana bili na jugozapadnoj obali — kako bi ustanovila bilo kakva sumnjiva kretanja i identifikovala potencijalni matični brod koji je mogao da prevozi veliku pošiljku droge.

Pomorski analitičko-operativni centar sa sedištem u Lisabonu, koji igra ključnu obaveštajnu ulogu u identifikaciji transatlantskih pošiljki droge, takođe pomaže u istrazi.

Razbijen značajan lanac trgovine drogom?

Izvori policije veruju da su ove zaplene, zajedno sa drugim nedavnim velikim zaplenama droge, uključujući i dramatičnu zaplenu koja je dovela do zaplene kokaina od 157 miliona evra, najveće u istoriji Irske — dovelo do značajnog pritiska na ilegalne operacije jednog značajnog lanca snabdevanja kokainom u Evropi.

Dok se 10 muškaraca ispituje, u toku je potraga za osumnjičenim matičnim brodom. Još uvek nije pronađena droga. Na slikama se vidi kako osumnjičeni članovi posade leže na zemlji sa lisicama pored velikog kampera nakon što je u četvrtak ujutru u zapadnom Korku pokrenuta velika istraga o uvozu droge.

Svih deset muškaraca izvedeno je pred specijalni okružni sud u Bandonu, u zapadnom Korku.

Bonus video:

00:25

Policija u Beogradu uhapsila muškarca zbog heroina

(Espreso/Sun/preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.