NE, NIJE ŠALA, OVO MESTO ZAISTA POSTOJI: Nalazi se "bogu iza nogu", o njemu smo pričali kada smo BILI MALI
Tunguzija, Foto: Printscreen/Instagram/krskrai ·

misteriozno mesto

NE, NIJE ŠALA, OVO MESTO ZAISTA POSTOJI: Nalazi se "bogu iza nogu", o njemu smo pričali kada smo BILI MALI

Čak je i metorit pao na ovo mesto uništivši oko 60 miliona stabala

Objavljeno:

Sećate se kad smo bili mali, pa smo nekome želeli da objasnimo koliko je nešto daleko i predaleko, govorili smo da je to u Tunguziji.

Iako ova reč zvuči kao da je izmišljena, te da je neka kovanica nepoznatog porekla, zapravo Tunguzija postoji. I ruku na srce, od nas je daleko, da ne kažemo "bogu iza nogu."

Tunguzija se nalazi u Rusiji, tačnije u severoistočnom delu Krasnojarske teritorije. Tako se zvala nekad, a danas je poznatiji pojam Evenkijska oblast ili Evenkija.

Inače, ova oblast je prvobitno bila naseljena plemenima Evenkija (zvana Tunguzi), a pripojena je Rusiji sredinom 17. veka.

A ove podatke saznali smo zahvaljujući Instagram stranici "Geografija_insta“. Ovde je čak objavljena i mapa ovog regiona, koji je površine 879.900 km2. Ovo područje je poznato i po padu meteorita 30. juna 1908. godine, koji je izazvao ogromnu eksploziju i uništenje, kako se veruje, 60 miliona stabala.

Tom prilikom je 2.150 kvadratnih kilometara tajge sravnjeno sa zemljom, a do danas nije razjašnjeno da li je to što je palo bio meteorit ili kometa.

Bonus video:

00:27

ZA OVO OSTRVO U SRCU BEOGRADA POSTOJI NEVEROVATNA LEGENDA! Pokušavali su da ga uklone na sve načine, pa shvatili da je NEUNIŠTIVO

(Espreso/24 sedam.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.