OVA BANJA JE PRAVI RAJ ZA TURISTE: Treba vam svega nekoliko sati vožnje i manje od 100 evra za VIKEND
Banja, Foto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

odmor

OVA BANJA JE PRAVI RAJ ZA TURISTE: Treba vam svega nekoliko sati vožnje i manje od 100 evra za VIKEND

Banjski turizam Kiškunmajše pravo otkriće

Objavljeno: 07:01h

Banje u Mađarskoj su mnogima pravo otkriće u poslednje vreme jer ova evropska država ima znatno termalno bogatstvo koje nam je na dohvat ruke. Potrebno je svega nekoliko sati vožnje i oko 100 evra da biste proveli lep vikend za dve dvoje u lekovitoj banji Kiškunmajša, koja se posebno izdvaja po svojim bazenima i veštačkim jezerom sa peščano-šljunkovitom plažom.

Banjski kompleks "Jonatermal" se nalazi u gradu Kiškunmajša na jugu Mađarske, a od Subotice je udaljen 80 kilometara, odnosno oko sat vremena vožnje. Udaljenost od Beograda je 254 kilometra, a od Novog Sada 171 kilometar. Putem M5 ovo mesto je dobro povezano sa ostatkom zemlje i regiona. Budimpešta je na 140 kilometara odatle i može bit predlog za izlet ako se nađete u ovom delu Mađarske.

Radno vreme banjskog lečilišta je od 9 do 19 časova, parking je besplatan za sve goste, a cena ulaznice je 3.600 forinti (oko 10 evra) za odrasle, za decu urasta od 4 do 18 godina i penzionere je 3.000 forinti (8 evra).

Ukoliko se banja koristi samo od 15 do 19 časova, cena za odrasle je 3.000 forinti za odrasle, a a za preostale dve kategorije 2.600 forinti, odnosno oko 7 evra. Dostupne su i nedeljne, mesečne i sezonske karte, kao i grupne karte.

Na zvaničnom sajtu spa-kompleksa Jonatermal stoji da je kupovinom jedne karte omogućeno korišćenje svih gotovo sveg njihovog sadržaja, preciziraju: 4 balnearna bazena (35°C, 38°C ), bazen sa 14 vrsta avanturističkih elemenata, tobogan, bazen sa talasima sa 4 vrste elemenata avanture, park tobogana sa 4 vrste džinovskih tobogana i 6 vrsta avanturističkih elemenata u bazenu tobogana, besplatno kupanje i avanturistički elementi u akvaparku, dečiji bazen, sauna ostrvo – sa aroma saunom, finskom saunom, parnom komorom, sauna, finska suva sauna i drugim sadržajima koji uključuju i sportske aktivnosti (kuglanje, košarka, fudbal).

Lekovita voda je pogodna za lečenje ginekoloških oboljenja, degenerativnih promena zglobova i drugih reumatskih tegoba.

Smeštaj u Kiškunmajši

Na popularnoj platformi za iznajmljivanje nekretnina turistima je za predstojeći vikend ostalo jako malo mesta jer su gotovo svi smeštajni kapaciteti koje ovaj sajt nudi rezervisani. Ostala je, na primer, dvokrevetna soba koju dve osobe trebalo da plate 99 evra. U pitanju su apartmani u centru grada, a u cenu su uključeni doručak i boravišne takse i naknade.

Bazen
foto: Mary Salen / Panthermedia / Profimedia

Modernije opremljeni apartmani su dakle u proseku 70-80 evra. Recimo, pronašli smo jedan u kojem je noć 70 evra. Privatni smeštaj površine 56 m2 sa kuhinjom, hodnikom, 2 spavaće sobe, kupatilom i balkonom može se ovih februarskih dana iznajmiti i za 83 evra.

"Bajkoviti apartman", još jedan koji je ostao kod ovog vlasnika, se može iznajmiti i za 50 evra. Izvan grada, na nekih 15 do 20 minuta kolima, može se naći smeštaj po ceni od 41 evro za noć. Po toj vrednosti se izdaje soba sa bračnim krevetom.

Smeštaj u drvenim kućicama

Na zvaničnom sajtu Jonatermal banje, u okviru odeljka predviđenog za smeštaj posetilaca, mogu se naći još neke zanimljive ideje za smeštaj u Kiškunmajši, a jedna od njih je iznajmljivanje drvenih kućica unutar kojih su moderni elementi.

U sezoni standardni pansion sa jednim krevetom košta 10.000 forinti (27 evra), a dvokrevetni pansion je 16.500 forinti (44 evra). Veći objekti za 4 osobe su, prema cenovniku za 2023. godinu, koštali oko 26.000 forinti (oko 70 evra).

Pored drvenih kuća, postoji i takozvani "Mustang ranč", objekat u prirodi sa brojnim sobama i apartmanima. Cena smeštaja je u sezoni oko 14.500 forinti za dupli pansion, kako su naveli. Apartman za jednu osobu košta oko 5.800 forinti, oko 13 evra (jedno noćenje).

Kampovanje u Jonatermal kampu

Kampovanje je naročito popularno u ovom mestu, pa može biti dobra opcija za prvomajske praznike ako ne uspete da otputujete sada. Jonatermal ima kamp sa dve zvezdice, koji leži na oko 5 hektara. Udaljen je od samog grada Kiškunmajše oko 3 kilometra, postoji već 20 godina. Može da prihvati 200 kamp-prikolica. Kako su naveli, svako može postaviti svoj šator ili iznajmiti njihov.

Odrasli mogu kampovanje plaćaju 1.200 forinti, a deca (6-14 godina) 900 forinti. "Mobile home car" se plaća 1.500 forinti. Turistička taksa za jednu noć se po osobi naplaćuje 350 forinti.

Ovaj smeštaj ima kapacitet za 6 do 12 osoba, a opremljen je strujom, krevetima, posteljinom. Imaju i vodeni blok pruža uredno pranje, čišćenje i kuvanje našim gostima kampa. Na području kampa sezonski rade i prodavnice prehrambenih proizvoda i drogerija.

Bonus video:

02:16

KAKO PREŽIVETI JANUAR? Dve Nove godine, Božić, slave, zimski raspust, odmor, KAKO ISPRATITI SVE? Gavrilović: Banke su NUŽNO ZLO

(Espreso/Blic/Nada Matić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.