ESPRESO U RAZGOVORU SA MARIJOM ZAHAROVOM: Ruskinja SNAŽNO UDARILA na Zapad, a onda OGOLILA Trampove ideje
Marija Zaharova, Foto: Profimedia

rusija i zapad

ESPRESO U RAZGOVORU SA MARIJOM ZAHAROVOM: Ruskinja SNAŽNO UDARILA na Zapad, a onda OGOLILA Trampove ideje

Novinarka Espresa prisutvovala je interaktivnom predavanju Marije Zaharove koja je iz pozicije Rusije govorila o svetskim odnosima

Objavljeno:

Putem platforme Zoom danas se održalo interaktivno predavanje direktorke Odeljenja za informisanje i štampu ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, a čemu je prisustvovala i novinarka Espresa.

Predavanje je nosilo naziv "Savremeni međunarodni odnosi: pogled iz Rusije", a bilo je organizovano od strane Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Tokom interaktivnog predavanja Zaharova je govorila o mnogim pitanjima u koje je sama Rusija umešana posredno ili direktno.

Marija Zaharova
Marija Zaharovafoto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL

Pitanje Kosova i Metohije Na samom početku, a vrlo dugo, Zaharova je govorila o povezanosti pozicije Kosova i rata u Ukrajini naspram odnosa Amerike prema obe teritorije. Zdušno je govorila o sličnosti ovih situacija kako bi objasnila da Amerika ne može biti prijatelj zemljama koje nisu imperijalističke jer im daje “prazna obećanja” i menja svoj kurs u odnosu na ličnu dobit.

Što se samog Kosova tiče, postavljeno je pitanje sve manjeg broja građanka i građana srpske nacionalnosti, te je u skladu sa politikom Rusije, Zaharova insistirala da se broj ljudi na Kosovu, ne može povećati jer Amerika podriva uklanjanje određenih nacija s nekog prostora ili podriva etnička čišćenja određenih grupa, što se “opet može videti i na istiskivanju ruskog stanovništa iz Ukrajine koje Zapad nije osudio". Prema Zaharovoj Amerika i Zapad podrivaju takvo ponašanje zato što im upravo ta etnička čišćenja omogućavaju lakše korišćenje i preuređivanje određenih regiona prema svojim potrebama.

Marija Zaharova
Marija Zaharovafoto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Rat u Ukrajini Potom je naravno govorila o pitanju rata u Ukrajini želeći da podcrta da rat sa ruske strane nikada nije bio borba za proširenje teritorije, već je prema Zaharovoj sve započelo kada je Rusija osetila da se volja naroda u Ukrajini ne slaže sa načelima države, a pritom se stvara antiruska atmosfera, te je Rusija morala da reaguje. Zatim je apropo vesti koje se šire svetom a koje ne odgovaraju Rusiji, govorila o demonizaciji koja je usledila posle napada Rusije na Ukrajinu. Zaharova je podsetila da postoji istorijsko izvitoperenje SSSR-a i Rusije kroz Zapadne udžbenike, filmove i marketing. Tokom govora o demonizaciji Rusije, odnosno SSSR-a Zaharova se pak nije okrenula ka diskursu gajenom decenijama u Rusiji ili SSSR-u u kome se određene etničke zajednice ili upravo Zapad predstavljaju satanistički, izbegavajući da povuče paralelu između Zapada i Rusije kao suštinski kapitalističkih država.

Marija Zaharova
Marija Zaharovafoto: Profimedia

Odnos sa Amerikom Razlog zašto Amerika i Rusija nemaju dobre odnose, leži, prema Zaharovoj, u strahu SAD od ruskog povezivanja kako sa političkog tako i sa ekonomskog plana između Rusije i snažnih država poput Kine i Turske.

Upravo iz tog straha, kako kaže Zaharova, preko Ukrajine započeli su podrivanje mržnje prema Rusiji kako bi osujetili njen napredak.

Stoga smo i morali da reagujemo, te ponavljam nije pitanje proširenje teritorije Rusije, već branjenje sopstvenog integriteta”, istakla je Zaharova.

Nastavljajući da kroz odgovore na pitanja kritikuje diskurs Amerike, Zaharova je pomenula i manipulacije kulturom koje Amerika koristi radi širenja svojih ideologija a što je najlakše učiniti kroz hiperprodukciju i sve jači konzumerizam, šti upravo Rusija ne želi da radi – da se predstavlja kao imperjalistička sila.

Marija Zaharova
Marija Zaharovafoto: Profimedia

Izbori u Americi Na pomen predstojećih izbora u SAD, Zaharova je naglasila, kroz primere koje novinarka Espresa nije pronašla, da su ranije u Americi i mrtvi glasali, te sloboda govora na kojoj Amerika insistira je lažna priča. U Americi je sve pozčinjeno biznisu te, smatra Zaharova, tada ne možemo govoriti o slobodi govora jer je ona u tom trenutku samo instrument poslovanja. Bajdena je vrlo kratko pomenula, a više govorila o Trampu i nedoslednostima u njegovoj političkoj karijeri.

Tramp je tokom prethodne kampanje govorio da će izgladiti odnose sa Rusijom, ali za četiri godine uspeo je samo da se bori sa sudskim procesima, finanasijama i porodičnim dramama, objasnila je svoje mišljenje Zaharova.

Tako je Zaharova zaključila da bez obzira na pomenutu "demonizaciju" Rusije, SAD ipak "ne gledaju u svoje dvorište" u kome imaju previše afera da bi drugima sudili.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:28

ZAHAROVA: OVK MOŽDA PRISUTNA U UKRAJINI POD DRUGIM IMENOM! Na borbenim područjima pronađena tela sa odstranjenim organima

(Espreso/ V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.