Umrla Vesna Bosanac!
Vesna Bosanac, Foto: Printscreen/Youtube/ Osjecka TV

tuga u hrvatskoj

Umrla Vesna Bosanac!

Na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena je 24. jula 1991. godine. Tih meseci u granatiranoj bolnici bez hrane i lekova lečeno je i operisano na hiljade ranjenika

Objavljeno: 10:00h

Nakon duge i teške bolesti danas je u ranim jutarnjim satima, u 73. godini života, umrla dr. Vesna Bosanac, preratna i posleratna direktorka vukovarske bolnice, potvrđeno iz te ustanove.

Na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena je 24. jula 1991. godine. Tih meseci u granatiranoj bolnici bez hrane i lekova lečeno je i operisano na hiljade ranjenika.

Doktorka Bosanac s brojnim radnicima nije napuštala bolnicu do pada grada, a onda je završila u zatočeništvu. Tri nedelje provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, još dva dana u Beogradu, pre nego je razmenjena i pre nego je stigla u Zagreb u decembru 1991.

"Učinili smo sve što smo mogli"

"Ratne 1991. godine kroz bolnicu je prošlo 4000 ranjenika i izvedeno je 2250 operacija, pre rata imali smo 1040 zaposlenika, ali nakon početka agresije na Vukovar radnici su se osuli, mnogi i na suprotnu stranu, pa nas je ostalo 350. Ali, organizovali smo se i uz pomoć lekara dobrovoljaca i medicinskih sestara koji su dolazili iz Zagreba, Našica, Vinkovaca. Učinili smo u teškim uslovima sve što smo mogli za ranjenike i bolesne", rekla je nedavno Bosanac.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je Povelju Republike Hrvatske u ime Opšte županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsednika Ive Josipovića.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.