U 100. godini preminuo čovek koji je od svetskog fudbala napravio to što je danas!
Foto: AP

odlazak predsednika FIFA

U 100. godini preminuo čovek koji je od svetskog fudbala napravio to što je danas!

Bio je počasni predsednik FIFA zbog svih zasluga koje je učinio kao prvi čovek Svetske košarkaške organizacije tokom 24 godine boravka na njenom čelu
Objavljeno:

Legendarni bivši predsednik FIFA, Žoao Avelanž, preminuo je u 100. godini.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Brazilac koji je najduže boravio na mestu predsednika Svetske fudbalske organizacije, došao je na tu fuknciju 1974. godine kada je nasledio Stenlija Rausa, a otišao je sa nje 1998. godine.

Sa mesta počasnog predsednika FIFA se povukao 2013. godine zbog zdravstvenih problema, a tokom poslednjih godinu dana je dva puta bio u bolnici zbog problema sa disajnim putevima.

foto: Reuters

Bio je jedan od omiljenih predsednika i čovek koji je napravio nekoliko velikih reformi u svetskom fudbalu. Prvi je počeo da sklapa ugovore sa sponzorima, što je bio uvod u TV tržište od koga sada FIFA inkasira čak 2,2 milijarde dolara od prava na prenose mečeva recimo sa Mundijala.

Ono što je interesantno jeste da se nikada nije bavio fudbalom, već vodenim sportovima i predstavljao je svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine u plivanju na 400 i 1.500 metara, a onda je igrao za vaterpolo reprezentaciju 1952. na Igrama u Helsinkiju.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.