OBIČAJ NALAŽE DA OVO URADITE ČIM DOĐETE NA GROBLJE: Tako ćete izbeći KARDINALNU GREŠKU, odmah naučite
Groblje, Foto: Profimedia

ZAPAMTITE

OBIČAJ NALAŽE DA OVO URADITE ČIM DOĐETE NA GROBLJE: Tako ćete izbeći KARDINALNU GREŠKU, odmah naučite

Što se tiče stava crkve oko opela i sahrane pokojnika, za crkvu je najvažnije žito, vino i sam čin opela.

Objavljeno: 11:19h

Čini se da nijedan narod nema tako nemaran odnos prema grobovima svojih srodnika kao Srbi. S jedne strane, taj nemar je apsolutno zapostavljanje grobnih mesta, koje uključuje njihovo neobeležavanje i neodržavanje.

Na grobljima se podižu skupoceni spomenici, kapele novokomponovane arhitekture, koje više liče na vikendice u kojima ima sve ono što ima i u domu - frižideri, televizori, kreveti…

Spomenik treba da bude skroman sa hrišćanskim obeležjem u obliku krsta. Mnogo je važnije sećati se svojih umrlih. Što se tiče stava crkve oko opela i sahrane pokojnika, za crkvu je najvažnije žito, vino i sam čin opela.

groblje, Zadušnice
foto: RINA

Opelo je molitva u kojoj se sveštenik moli za pokoj duše pokojnika i za oproštaj grehova njegovih koje je kao čovek u životu učinio. Važni su i pomeni koji se vrše od kuće do groblja, jer je pomen, takođe molitva.

Čim se dođe na groblje pokojniku treba zapaliti sveću i očitati molitvu.

Za četrdesetodnevni parastos takođe su vezani brojni običaji, među kojima je klanje "dušnog brava". To ne spada u crkvene i verske običaje, kao ni gozbe koje se organizuju povodom parastosa.

00:21

Groblje u selu Zlot

(Espreso/lepote Srbije/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.