SVAKA ČETVRTA OSOBA ŠPIJUNIRA SVOG PARTNERA: Psiholog RAMADANI otkriva kako da SPREČITE OVO - ključ je u jednom
Psiholog otkriva kako da ne dođe do ovoga, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

SVAKA ČETVRTA OSOBA ŠPIJUNIRA SVOG PARTNERA: Psiholog RAMADANI otkriva kako da SPREČITE OVO - ključ je u jednom

Naši stručnjaci objašnjavaju zbog čega je loše praćenje ili špijuniranje partnera

Objavljeno:

Najnovije istraživanje pokazuje da svaka četrvta osoba špijunira svog partnera. Psihoterapeut David Ramadani i inženjer informacionih sistema Strahinja Dević za Prva TV objasnili su zbog čega sve više ljudi odlučuje da prati svog partnera. Šta se dešava sa poverenjem?

Već na samom početku Strahinja Denić istakao je da je istraživanje koje je Kasperski sproveo pre par meseci u 20 zemalja u kojima je učestovalo po 1.000 učesnika, otkrilo da preko 20% njih je ili špijuniralo partnera ili tražilo da partner instalira aplikaciju za praćenje. Srbija je bila jedna od tih 20 zemalja.

Najnovije istraživanje pokazuje da svaka četrvta osoba špijunira svog partnera
Najnovije istraživanje pokazuje da svaka četrvta osoba špijunira svog partnerafoto: Profimedia

Kako objašnjava inženjer informacionih sistema, nismo bili najgori na listi, ali smo bili među prvima. Psiholog David Ramadani ističe da praćenje i kontrola partnera je jedno kompleksno ponašanje koje ima različite psihološke korene. U to spadaju nesigurnost, nisko samopouzdanje, potreba za kontrolom, dominacijom, manipulacijom, paranoja itd.

"Osoba na neki način želi da iskontrolište, odn. da zna da neće da bude prevarena. Osoba koja to radi je duboko nesigurna ili ima neka loša pređašnja iskustva", objasnio je psiholog.

S druge strane, inženjer Strahinja objašnjava da bi došlo do praćenja i instaliranja softvera za praćenje neophodno je da osoba ima fizički pristup uređaju, u ovom slučaju mobilnom telefonu. Dodaje nekoliko stvari koje mogu da vas nateraju da posumnjate da vas neko špijunira preko telefona, poput toga da se baterija brzo prazni i jako vam se brzo troši Internet, a vi ništa ne radite. Psiholog Ramadani savetuje da umesto praćenja mnogo bi bolje bilo da sednete i razgovorom pronađete odgovor na to šta vas muči.

Psiholog Ramadani savetuje da umesto praćenja mnogo bi bolje bilo da sednete i razgovorom pronađete odgovor
Psiholog Ramadani savetuje da umesto praćenja mnogo bi bolje bilo da sednete i razgovorom pronađete odgovor foto: Profimedia

"To vam je kao da ulazite u nečije misli, možemo da imamo svakojake misli. Naš mozak voli negativnost, ide odmah u negativno, šta može da krene po zlu. U toj sitauciji nema izlaza, jer uvek možemo da pronađemo nešto što ćemo da protumačimo na loš način. Ulazimo onda u svađe, rasprave, napadanja, osuđivanja", dodaje psiholog.

S druge strane, inženjer Strahinja se nadovezao. Ističe da je mnogo bolje ulaganje u psihoterapiju, nego u špijunsku opremu. Psiholog Ramadni savetovao je kako da sprečite nepoverenje i potencijalno špijuniranje. Ključ je na samom početku veze.

"Važno je da na početku odnosa postavimo jasne granice da takva vrsta ponašanja ne postaji u odnosi. Intima treba da se sačuva u bilo kom odnosu, pa i partnerskom, koliko god voleli nekog. Uvek smo individue za sebe", dodao je.

Da li vi pratite svog partnera?

BONUS VIDEO:

02:26

Haris Džinović

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.