5 NAJLEPŠIH ŽENSKIH IMENA: Vezuju nas za VERU I TRADICIJU, istovremeno su nežna i jaka - SVAKO BI IH POŽELEO
Najlepša ženska imena, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

5 NAJLEPŠIH ŽENSKIH IMENA: Vezuju nas za VERU I TRADICIJU, istovremeno su nežna i jaka - SVAKO BI IH POŽELEO

Stara srpska imena često su vezivana za tradiciju veru, pa je roditeljima od presudnog značenja bilo da svoje dete nazovi imenom koje ima ove motive u sebi.

Objavljeno:

U prošlosti se verovalo da reč ima dejstvo magije, te su roditelji davali deci imena sa snažnim značenjem, sa željom da im ime ulije snagu i jačinu.

Neka on naših najlepših ženskih imena i korenu imaju reč koja označava našu veru i tradiciju, a mnoga su opstala i do danas.

Ikonija - ime domaćeg porekla, a izvodi se iz grčkog "eikon" u značenju "slika sveca". U prenesenom značenju prelepa, prekrasna, lepa kao ikona, ona pred kojom padaju na kolena.

Gavrila - poreklom je od hebrejske reči „gabrijel“ ili od imena „Gabrijel“, a u originalnom prevodu znači – „Bog je moja snaga“ ili „Bog mi daje snagu“.

Gavrila - poreklom je od hebrejske reči „gabrijel“ ili od imena „Gabrijel'
Gavrila - poreklom je od hebrejske reči „gabrijel“ ili od imena „Gabrijel"foto: Profimedia

Kruna - izvodi poreklo iz latinskog "coronatus" u značenju "krunisanje", izvorno iz "corono" u značenju "venac, kruna, krug". Kod starih Grka i Rimljana to je bilo najviše odlikovanje koje se davalo pobednicima na takmičenjima, vojskovođama i zaslužnim građanima.

Hristina - ime grčkog porekla izvedeno od grčkog "Χριστόc" (Christós) što u prevodu znači "hrišćanin" . Razne varijante ovog imena su veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu.

Spasenija - Spasenija je žensko ime nastalo od grčke reči "soter" što znači spasitelj u prenesenom značenju onaj koji spašava, izbavlja. Nastala je od imena Spasoje.

BONUS VIDEO:

17:27

POPODNEVNI DNEVNIK 18.05.2024

(Espreso / Srbija danas / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.