OVAJ MOMAK JE SEBI SLUČAJNO RAZNEO LICE VATRENIM ORUŽJEM: Hirurzi uradili TRANSPLANTACIJU glave, evo kako IZGLEDA
Ričard Noris, Foto: Printscreen/Tviter/@Morbidful

jezivo

OVAJ MOMAK JE SEBI SLUČAJNO RAZNEO LICE VATRENIM ORUŽJEM: Hirurzi uradili TRANSPLANTACIJU glave, evo kako IZGLEDA

Hirurzi su Ričardu Norisu transplantirali zube, gornju i donju vilicu, deo jezika i tkivo lica od temena do osnove vrata.

Objavljeno:

Ričard Noris imao je tek 22 godine kada je slučajno sebi pucao u lice iz vatrenog oružja, raznevši nos, jagodice, usne, zube i vilicu. Te davne 1997. godine uspeo je da preživi nesrećni slučaj, ali je narednih 15 godina proveo krijući se od sveta i ljudi, a kad bi se i usudio da izađe u svet, nosio je masku preko lica.

Noris je tada prestao da odlazi u kafiće i restorane, a u kupovinu namirnica išao je samo noću. Nije radio, prijatelji su ga napustili, mnogi su osnovali svoje porodice, a njemu je sve to u novim okolnostima postalo nedostižno - ili je bar tako mislio. Hirurg Eduardo Rodrigez preuzeo je njegov slučaj rekonstrukcije lica, pa je nakon višestrukih neuspešnih operacija izvršio transplantaciju celog lica 2012. godine, nakon čega je tada već 37-godišnjak postao prva osoba na kojoj je ova procedura uspešno sprovedena i konačno je dobio svoj život nazad!

Operacija od 72 sata

Operacija, u kojoj je učestvovalo više od 150 lekara, medicinskih sestara i drugog osoblja, trajala je 72 sata!

Hirurzi su Ričardu Norisu transplantirali zube, gornju i donju vilicu, deo jezika i tkivo lica od temena do osnove vrata.

Najdramatičniji trenutak, prema Rodrigezovim rečima, usledio je nakon što je tim uklonio sve delove ranijih pokušaja rekonstrukcije. Ostao je samo deo jezika i minimalna zaštita za oči i lekari su tada shvatili da je to tačka iz koje nema povratka.

"U tom trenutku smo znali da moramo da uspemo", ispričao je za svetske medije hirurg i dodao da Norisovo lice sada zahteva samo manje, ambulantne procedure.

Zagrlio doktora nakon što je video novo lice

Ričard Noris je bio izabran među pet potencijalnih pacijenata, a proces selekcije uključivao je psihološko testiranje, a dr Rodrigez opisao je za "Gardijan" i reakciju pacijenta nakon što se posle operacije pogledao u ugledalo.

"Bio je to jedan od najemotivnijih trenutaka za njega i za sve nas. Spustio je ogledalo, zahvalio mi se i zagrlio me, što je bio divan čin zahvalnosti. Nekako, bilo je to nadrealno iskustvo gledati u njega sa novim licem. Ranije su ga ljudi gledali jer je nosio masku i hteli su da vide deformit. Sada imaju još jedan razlog da ga pogledaju i to je zaista neverovatno", rekao je svojevremeno čudotvorni hirurg.

06:19

TAJ ZVUK NIJE BIO TREĆI METAK: Nekadašnji premijer otkrio NAJJEZIVIJI MOMENAT atentata na Đinđića

(Espreso/blic žena/prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.