STEFAN POBEGAO IZ GRADA, KUPIO KUĆU U MALOM SELU ZA 10.000 EVRA I POKRENUO BIZNIS: Kaže da mu je to NAJBOLJA ODLUKA
Kuća na selu, Foto: RINA

dobio pomoć od države

STEFAN POBEGAO IZ GRADA, KUPIO KUĆU U MALOM SELU ZA 10.000 EVRA I POKRENUO BIZNIS: Kaže da mu je to NAJBOLJA ODLUKA

Kroz dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuće na selu, do sada se skućilo na desetine porodica, a među njima su i Jovanovići

Objavljeno:

Sve je više mladih koji se odlučuju da ostanu ili da se vrate da žive na selu, naročito u onima koji imaju dobru infrastrukturnu povezanost sa obližnjim gradovima. Bračni par Jovanović, Stefan i njegova supruga jedni su od onih koji su svetla velikog grada menjali za život u mirnim Kukćima nadomak Čačka. Preko javnog konkursa Ministarstva za brigu o selu dobili su 10.000 evra bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

- Donacija od Ministarstva nam je puno značila, da za početak kupimo kuću. Naravno, uložili smo sredstva da je uredimo i dalje na tome radimo. Mi, kao mladi bračni par, smo baš želeli da ostanemo na selu. Razvili smo ovde i porodični posao sa strugarom i mislim da je za miran život, blizu grada, a opet van velike gužve, život u selima idealan, rekao je za RINU Stefan.

On dodaje da živeti na selu nekad i sad nije isto. Prilazni putevi kao i celokupna infrastruktura sada su mnogi bolji, a uslovi u ruralnim područjima za one koji imaju automobil su skoro isti kao što ih imaju stanovnici gradskih područja. Vredne Jovanoviće obišao je i gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Stefan sa gradonačelnikom
Stefan sa gradonačelnikomfoto: RINA

-Od Vlade RS imamo veliku podršku preko resornog ministarstva da pružimo što bolje uslove da mladi bračni parovi ostanu na selu. Naravno, naša lokalna samouprava upravo radi na tome da se život na selu ne razlikuje od života u gradu, ulagajući prvenstveno u putnu infrastrukturu, ali i u vrtiće i škole, i u sve ostalo za čime naši sugrađani iskažu potrebu- rekao je Todorović.

Kroz dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuće na selu, do sada se skućilo na desetine porodica, a većina njih započela je i svoju poljoprivrednu proizvodnju. Da podrška resornih ministarstava sa kupovinom kuće ne prestaje portvdio je i ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, Aleksandar Martinović.

- U 2024. godini za poljoprivredu su opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 119 milijardi dinara, što je rekordan iznos do sada. Stalo nam je da održimo i dodatno razvijemo naša sela, da u njima imamo što više mladih i što više dece. Moramo da delujemo ujedinjeno, jer briga o selu je zapravo briga svih nas. Kad to kažem ne mislim samo na ministarstvo o brigu o selu i ministratvo poljoprivrede, već i na resore prosvete i kulture. Razvijeno selo treba da bude naš zajednički cilj kom težimo, rekao je za RINU Martinović.

Bonus video:

02:06

MALO JE POZNATO DA JE OVO VOJVOĐANSKO SELO BILO SRPSKA PRESTONICA, a danas je poznato po neobičnom muzeju i ZELENOM ZMAJU

(Espreso / RINA / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.