VRHOVNI VOĐA IRANA JE AJATOLAH ALI HAMNEI, RAISI VIĐEN KAO NJEGOV NASLEDNIK? Evo šta zapravo znači ova titula
Ali Hamnei, Foto: ďż˝ Iranian Supreme Leader's Office via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

šta je ajatolah?

VRHOVNI VOĐA IRANA JE AJATOLAH ALI HAMNEI, RAISI VIĐEN KAO NJEGOV NASLEDNIK? Evo šta zapravo znači ova titula

Titula ajatolaha je uvedena u Iranu 1906. godine po tadašnjoj „ustavnoj revoluciji“- zavedena je ustavna monarhija

Objavljeno:

Predsednik Irana Ebrahim Raisi i iranski šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan stradali su u padu helikoptera u planinama na severozapadu zemlje.

Kako piše NY Times, Raisi je viđen kao mogući naslednik ajatolaha Alija Hamneija kao vrhovnog vođe, najvišeg političkog i verskog položaja u islamskoj republici.

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisifoto: Printscreen/Youtube/CNN

Ajatolah (arap. آية الله; pers. آيت‌الله) je vrhovna verska titula među šiitima, druga je po rangu.

Dobija je onaj ko na posebnoj školi u Komu, u Iranu, završi muslimanske studije iz prava, etike i filozofije, i drugih nauka.

On je ovlašćen da bude učitelj na toj istoj školi, da piše knjige iz islamskog prava i da bude sudija. Njegovi stavovi su službeni deo islamske misli i citiraju se snagom vrhovnog autoriteta. I žene mogu biti istog ranga kao i ajatolasi, a njihova titula je gospođa mudžtahide.

Titula ajatolaha je uvedena u Iranu 1906. godine po tadašnjoj „ustavnoj revoluciji“ — zavedena je ustavna monarhija.

Inače, kod šiita, prva verska titula po rangu je titula velikog ajatolaha. Njih u svetu danas ima oko dvadeset. Vođa islamske revolucije, ajatolah Homeini, je iranskim ustavom iz 1979. godine proimenično istaknut i nazvan vođom za ugled — marji' al-taqlid.

Titula ajatolaha kroz istoriju

Tvorcem titule ajatolaha smatra se Alama Heli (1250. – 1325.), istaknuti imamitski teolog i pravnik koji je živeo u vreme vladavine ilhanidske dinastije.

Upotreba titule overena je i tokom safavidskog perioda (16. – 18. v.) kada su neki teolozi svoje učitelje počasno nazivali ajatolasima. Međutim, sve do 20. veka javlja se isključivo sporadično i počasno, bez ikakvog tehničkog smisla.

U nekim modernim biografskim kompendijima, titula ajatolaha se retroaktivno pripisuje pripadnicima šijitske uleme, iako nema naznaka da su dotični svojim savremenicima bili poznati kao ajatolasi.

Titula u Iranu postaje sveprisutnom tokom Iranske ustavne revolucije (1905. – 1911.) kada je podjednako aktivno koriste i pristalice i protivnici konstitucionalizma, a uvreženo je da je Abdul-Karim Ha'eri Jazdi (1859. – 1937.) bio prvi mudžtahid s titulom ajatolaha u 20. veku.

Neki od najranijih učenjaka s ovom titulom takođe su bili Muhamed-Kazem Horasani (1839. – 1911.) i Abdulah Mamakani (1870. – 1933.).

Podsetimo, Ajatolah Ali Hamnej je vrhovni vođa Irana od juna 1989. godine.

On je drugi vođa, nasledio je Ruholaha Homeinija. Ranije je bio predsednik Irana od 1981. do 1989. godine. Po nacionalnosti je Azer. Oženjen je i ima šestoro dece.

Ali Hamnei
Ali Hamneifoto: ďż˝ Iranian Supreme Leader's Office via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Bonus video:

04:55

TENZIJE IZMEĐU IZRAELA I IRANA SU U SILAZNOJ PUTANJI! Jakšić smatra: Optimističan sam, uspostavljena je simetrija osvetništva

(Espreso/ Vikipedija / NY Times/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.