OD JUNA DO SEPTEMBRA ŠTETOČINE NAPADAJU BILJKE: Uradite ovako i REŠITE IH SE jednom zasvagda - PRIRODNI NAČIN
Evo kako da negujete cveće tokom leta, Foto: Printscreen/Youtube/mojeselo-tvemisijaimagazin9506

Šok

OD JUNA DO SEPTEMBRA ŠTETOČINE NAPADAJU BILJKE: Uradite ovako i REŠITE IH SE jednom zasvagda - PRIRODNI NAČIN

Pogledajte trik kako da se rešite štetočina sa biljaka!

Objavljeno:

Ljubitelji biljaka znaju koliko je važna nega i pravilno zalivanje kako bi one urodile plodom. Dešava se da u letnjim mesecima, pogotovo ako je česta smena vremenskih prilika, one uvenu, te džaba ste ih sadili.

Takođe, godinama unazad, mogli ste da primetite sve učestalije bolesti i štetočine koje napadaju biljke. Lisne uši samo su neke od bolesti biljaka koji bukvalno preko noći mogu da unište višemesečni napor. Ova štetočina je najaktivnija od juna do septembra, ali nagli porast temperature posle dužih perioda kiše stvara idealne uslove za razmnožavanje.

Mogli ste da primetite sve učestalije bolesti i štetočine koje napadaju biljke
Mogli ste da primetite sve učestalije bolesti i štetočine koje napadaju biljkefoto: Printscreen/Youtube/ Mira Djordjevic

Lisne uši su najčešće štetočine u bašti. Šargarepa, celer, peršun, paprika i ruža su samo neke od najčešće izloženih biljaka. Zaraženi listovi izgledaju deformisani, izgledaju neravno, uvijaju se i postaju žućkasti. Ponekad nanose veću štetu prenošenjem bolesti nego izvlačenjem sokova iz same biljke. Ali za sve postoji lek, pa je ove predatore moguće suzbiti postavljanjem zaštitnih mreža ili lepljivih pločica, prirodnih preparata, a u slučaju većih napada korisni su insekticidi, piše Večernji.hr

Ako ste primetili pojavu ove štetočine u svojoj bašti ili na svom balkonu, evo šta treba da uradite:

Lisne uši možete fizički da uklonite pranjem - zahvaćeni listovi, delovi i stabljike se mogu odrezati, oprati mlazom vode ili sokom od šećera da bi se lisne uši sprale sa biljke ili se zalepile za nju. Postoje i prirodni lekovi za sprejeve od koprive, a pomoći će i sadnja zaštitnih biljaka poput lavande i nevena.

BONUS VIDEO:

04:01

RADIONICA ZA DECU U JEVREMOVCU: Botanička bašta i njeni biolozi otvaraju svoja čarobna vrata za najmlađe

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.