EVO KAKO DA ZNATE KOLIKA JE TAČNO GUŽVA NA PUTEVIMA I GRANICAMA: Danas kolaps u najavi, Srbi se vraćaju kućama!
Granica ilustracija, Foto: RINA

STANJE NA PUTEVIMA

EVO KAKO DA ZNATE KOLIKA JE TAČNO GUŽVA NA PUTEVIMA I GRANICAMA: Danas kolaps u najavi, Srbi se vraćaju kućama!

Gužve su počele još sinoć, kada je jedna tura građana Srbije krenula da se vraća sa odmora, a nova, još jača očekuje se danas popodne

Objavljeno:

Zbog završetka praznika i povratka građana sa destinacija na kojima su proveli praznične dane očekuje se pojačan saobraćaj na gotovo svim putnim pravcima, izjavila je Tamara Ninić iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

Ona je rekla da se veći broj vozila očekuje i na graničnim prelazima, na ulaznim terminalima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenjivo.

Gužve su počele još sinoć, kada je jedna tura građana Srbije krenula da se vraća sa odmora, a nova, još jača očekuje se danas popodne. Ovog prepodneva gužvi još nema na granicama, ni na ključnim saobraćajnicama kroz zemlju, ali to je samo zatišje pred buru.

U popodnevnim satima očekuje se i velika gužva na prilazima većim gradovima.

"Vožnja je često u ovakvim uslovima naporna i usporena na mestima gde ima izmena u saobraćaju zbog započetih radova jer se na njima prvo formiraju duže kolone vozila, što pojačava nervozu kod vozača, a u želji za nadoknadom izgubljenog vremena posle prolaska tih deonica voze brže i rizičnije", rekla je Ninić za Tanjug.

Pet ključnih saveta za vozače danas

Apelovala je na vozače da zato, i pored dobrih vremenskih uslova za vožnju:

  • isplaniraju više vremena za putovanje
  • da na put krenu ranije
  • da ne žure
  • da budu strpljivi i tolerantniji
  • da voze sporije i poštuju sve saobraćajne propise

Radovi na Zlatiboru, kod Brodareva, Požarevca...

Navela je da se, prema podacima JP "Putevi Srbije", zbog radova na sanaciji klizišta na deonici Brodarevo-Gostun, u mestu Točilovo saobraćaj odvija naizmeničnim propuštanjem vozila i da može dolaziti do kraćeg zadržavanja.

- Slično je i na deonici Zlatibor-Borova Glava, gde je saobraćaj regulisan semaforima i odvija se takođe naizmeničnim propuštanjem, što usporava saobraćaj, naročito u danima kada je veća frekventnost vozila", rekla je Ninić.

Podsetila je vozače i na obustavu saobraćaja na obilaznici oko Požarevca i da će saobraćaj ka Velikom Gradištu do kraja jula odvijati obilazno preko Salakovca i Bratinca.

Kako da znate kolika je gužva na putevima i granicama

Kako biste tokom puta saznali na kom graničnom prelazu je najveća gužva, a gde je najprohodnije, od velike pomoći mogu da vam budu četiri stvari.

  • JP "Putevi Srbije"

Koristiće vam praćenje dnevnih servisnih informacija na sajtu JP “Putevi Srbije”, da bi znali ima li radova na nekim saobraćajnicama, da li su neke privremeno zatvorene i koji su onda alternativni pravci, te da ili ima gužvi na naplatnim stanicama autoputeva, ali i kakve vremenske prilike, od magle do poledice, vas očekuju na pojedinim deonicama.

Obratite pažnju: Ovo će vam pomoći u domaćem saobraćaju, ne i u inostranstvu.

  • Sajt AMSS

Kako se budete približavali granici, stanje na prelazima i putevima uopšte možete da proverite na sajtu AMSS, a koristan je link gde uživo možete da pratite snimak sa kamera. Osim samog snimka, tu je navedeno i koliko se, prema zvaničnim informacijama, čeka na granici.

Obratite pažnju: AMSS daje informacije samo o tome koliko se čeka na našoj granici, dakle bez onog što vas dodatno očekuje u međuzoni i na samom prelazu države suseda. A to može da pridoda nekada i još nekoliko sati čekanja u koloni.

  • Aplikacije za mobilni

Prikaz gužvi na granicama daju i aplikacije za pametne telefone, poput "BorderWatcher". Ona se oslanja na iskustva korisnika aplikacije koji objavljuju koliko su vremena proveli na nekom graničnom prelazu.

Dovoljno je da odaberete zemlju iz koje dolazite i u koju idete i izaći će vam lista graničnih prelaza i trenutno vreme čekanja. Možete i vi da podelite svoje iskustvo i tako pomognete i drugima.

Obratite pažnju: Korišćenje mobilnog internet saobraćaja na graničnim prelazima može da prouzrokuje vanredne troškove ako se zadesite u romingu.

  • Google Maps

Ako u Gugl mapama uključite opciju prikaza intenziteta saobraćaja (traffic) i zumirate na određeni granični prelaz, ili bilo koji drugi deo vaše rute, možete da vidite koliko su duge kolone automobila predstavljene punim crvenim ili bordo linijama.

Obratite pažnju: Važno je da se o gužvama i stanju na prelazima informišete na vreme, makar pola sata pre dolaska na granicu. Jer, ako dođete pred granicu i upadnete u gužvu, više nema nazad, nema polukružnog - osuđeni ste na čekanje. Još jedna važna napomena, opcija "traffic" ne radi u offline modu mape koju ste prethodno preuzeli.

Bonus video:

20:05

CENTRALNI DNEVNIK 05.05.2024.

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.